Veel lonen stijgen, hoe onderhandel je zelf over je salaris?
Uit nieuwe cao's die in april zijn afgesproken blijkt dat veel lonen gemiddeld 3,4 procent omhoog gaan. Zit die loonsverhoging er voor jou niet in, maar wil je toch meer gaan verdienen? Dan moet je onderhandelen. Veel werkenden vinden het spannend of zelfs doodeng. Wat moet je wel en niet zeggen, en hoe ver kun je gaan zonder inhalig of arrogant over te komen? Vier tips van Intermediair .
In april werden 26 nieuwe cao-akkoorden afgesproken, met een gemiddelde loonsverhoging van 3,4 procent. De hoogste stijging in de afgelopen dertien jaar, zegt werkgeversvereniging AWVN. Het vorige record dateert van na de crisis van 2008-2009.
In totaal werden dit jaar al ruim 140 cao's afgesloten voor 1,9 miljoen werknemers. Veel werknemers met een laag salaris gaan er verhoudingsgewijs meer op vooruit door afspraken over vaste minimumbedragen. Volgens AWVN tonen werkgevers daarmee hun zorg voor de koopkrachtproblemen van juist de lagere inkomensgroepen.
De loonsverhoging geldt dus niet voor iedereen op de arbeidsmarkt. Wil jij ook een hoger salaris? Deze vier tips helpen je op weg.
1. Bereid je goed voor
Uiteraard is het belangrijk je zo goed mogelijk voor te bereiden op de onderhandeling. Ga daarbij uit van jouw sterkste punten. ,,Bedenk van tevoren welke eigenschappen jou meer dan gemiddeld aantrekkelijk of schaars maken’’, stelt Paul van der Kwast, adviseur op het gebied van personal finance, bij Intermediair. ,,Kijk daarbij zowel naar wat de markt vraagt als naar je persoonlijkheid, kennis en vaardigheden.’’
Het nalopen van vacatures in ‘jouw’ functie kan ook helpen bij het bepalen van het gemiddelde in die sector. Vergeet daarbij ook je eigen netwerk niet. Vrienden of oud-studiegenoten kunnen je vaak ook een goede indicatie geven.
2. Wees op de hoogte van de schalen en tredes
Veel organisaties bepalen het loon van hun medewerkers door middel van salarisschalen en -treden. Je functie is bepalend voor de salarisschaal waarin wordt ingedeeld. Een salarisschaal maakt deel uit van een ‘loongebouw’ of ‘salarishuis’: alle salarisschalen van één bedrijf. Salarishuizen en -schalen verschillen vaak per sector en zelfs per bedrijf. Een cao, mits de sector die heeft, speelt hierin ook een belangrijke rol.
Heeft onderhandelen nog wel zin als het bedrijf aangesloten is bij een cao, vraag je je misschien af. Hoeveel invloed een bedrijf mag uitoefenen op lonen, is per cao verschillend. Het onderwijs heeft bijvoorbeeld een uitgewerkt salarishuis waar organisaties zich strikt aan moeten houden. Onderhandelen over een hogere salarisschaal levert je dan weinig op, maar onderhandelen over de trede waarin je instroomt vaak wel.
2. Geef je niet zomaar gewonnen
Houd in gedachten dat een werkgever niet snel zal openen met het hoogst mogelijke bod dat de organisatie zich kan veroorloven. Er zit dus altijd meer in het vat, en je komt heus niet inhalig over als je verkent wat er nog meer mogelijk is.
Het salaris dat je krijgt aangeboden, kan ook vele malen hoger zijn dan je gewend bent of dan je had verwacht. Fijn natuurlijk, maar ook dan is het belangrijk om te onderhandelen. Het onderhandelingsproces heeft namelijk niet alleen effect op je uiteindelijke salaris, maar ook op het beeld dat je werkgever van je krijgt. Als je akkoord gaat met het eerste bod dat op tafel ligt, schets je niet bepaald een strijdlustig beeld van jezelf. Dat kan zich later tegen je keren als je iets voor elkaar probeert te krijgen.
3. Vermijd het woord ‘nee’
Door in het gesprek een ‘nee’-constructie te gebruiken, toon je jezelf inflexibel. Je schept de verwachting dat de andere partij naar jou toekomt, terwijl jij niet opschuift. Zo werkt het niet. Besef dat een onderhandeling een proces is waarin twee partijen naar elkaar toe bewegen. Op basis van goede argumenten, zoals je vorige salarisstrookje, cao-schalen of een vergelijking met het Salariskompas, kun je tijdens de onderhandelingen wel aangeven welk salaris je verwacht.
Let op: vraag in ieder geval níét aan je gesprekspartner wat het standaardsalaris is voor deze functie binnen dit bedrijf. Door die vraag te stellen geef je aan dat je je huiswerk niet hebt gedaan en maak je de onderhandelingen voor je werkgever alleen maar makkelijker.
4. Neem de tijd voor je beslissing
Ben je in het gesprek tot een bedrag gekomen waar je tevreden mee bent, overhaast je dan niet met het accepteren van het bod. Je mag gerust even afstand nemen om het gesprek te laten bezinken. Financieel adviseur Van der Kwast: ,,Vraag of je één of meer dagen mag nadenken over het salarisaanbod. Omgekeerd neemt een werkgever meestal ook een paar dagen (of langer) de tijd om met een reactie te komen.’’
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 31 augustus 2021.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ronald strijdt voor hogere kilometervergoeding in gehandicaptenzorg: ‘Ik krijg 8 cent per kilometer’
Werknemers die vallen onder de CAO Gehandicaptenzorg krijgen voor woon-werkverkeer een kilometervergoeding van 8 cent. Met alle gestegen brandstofprijzen, is dat veel te laag, vindt Ronald Pruysen (56). De Zwijndrechtenaar voert daar nu strijd over met zijn werkgever ASVZ. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Salarisverhoging basisonderwijs niet genoeg: ‘Docenten willen niet komende 40 jaar dezelfde plaat afspelen’
Leerkrachten in het basisonderwijs gaan de komende jaren meer verdienen. Het gelijktrekken van de lonen in het primair en voortgezet onderwijs is de eerste stap in het aantrekkelijker maken van de sector. Maar wat verdient een leerkracht eigenlijk? En is het genoeg om de personeelstekorten op te lossen? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMHoge werkdruk
Huisartsen luiden noodklok: ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg’
Huisartsen gaan volgende week de barricaden op. Ze eisen meer tijd voor patiënten, willen dat de nacht- en weekenddiensten beter worden geregeld en de overgang tussen zorgorganisaties moet écht beter. ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg.’ -
PREMIUM
Nijpend tekort aan beveiligers brengt festivals en evenementen in gevaar
Het nijpend tekort aan beveiligers dreigt niet alleen het verwachte kampioensfeest van Ajax te verstieren. Ook bij andere evenementen deze zomer is het nog maar de vraag of ze allemaal kunnen doorgaan zoals gepland vanwege te weinig beveiliging, waarschuwt de branche.