Ben jij te perfectionistisch? De ‘80/20-regel’ kan je helpen
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de 80/20-regel
Minutenlang nadenken over die perfecte zin in dat mailtje. Je uren zorgen maken dat je iets bent vergeten of iets over het hoofd hebt gezien. Een uur langer aan je bureau blijven zitten omdat je dat ene taakje nog niet goed genoeg vindt. ’s Nachts opstaan om je werk nog één keer te checken. Als je een beetje perfectionistisch bent aangelegd, kan je dat in de moderne werkomgeving flink parten spelen.
Je wordt namelijk niet alleen beoordeeld op of je werk van perfecte kwaliteit is, maar ook op hoevéél je gedaan krijgt. Daar wringd bij perfectionisten de schoen: iets voor 100 procent goed krijgen kost ontzettend veel tijd - tijd die je op je werkdag meestal niet hebt. Als je iemand bent die niet kan rusten voordat het werk volmaakt is afgeleverd, hoef je dus niet te rekenen op veel rust.
De oplossing voor perfectionistische neigingen is niet proberen nooit meer perfectionistisch zijn. Wat wel kan helpen: weten wanneer je goed gebruik kunt maken van je perfectionisme, en wanneer niet. Er zijn namelijk wel degelijk dingen in het werk die perfectie vereisen - al zijn het er in de meeste banen niet zoveel.
Die presentatie die je moet geven voor een belangrijk publiek, de eindberekening van de administratie die naar de fiscus moet, het toedienen van precies de juiste hoeveelheid verdoving in de operatiekamer: allemaal dingen die juist geholpen zijn bij een beetje perfectionisme. Daarvoor is nattevingerwerk niet voldoende.
Een ‘8’ is ook al hartstikke prima
Voor alle andere dingen geldt: gebruik de 80/20-regel. Die stelt dat iets voor 80 procent goed krijgen ongeveer 20 procent van je tijd en energie kost. Maar aan de laatste 20 procent die nodig is om iets echt perféct te krijgen, kun je zomaar 80 procent van je tijd en energie kwijt zijn.
Het is een investering die maar zelden de moeite waard is: een ‘8’ is ook al hartstikke prima. Het voorbereiden van een vergadering, het opstellen van een mailtje, een eerste versie van een tekst schrijven - het hoeft allemaal lang niet perfect te zijn. Sterker nog: waarschijnlijk heeft niemand het door als je hier en daar een steek laat vallen. Heb je bijvoorbeeld de d/t-fout in de eerste alinea van deze column opgemerkt? Nee? Dat bedoel ik nou. ‘Goed genoeg’ is goed genoeg.
Goed nieuws dus: je hoeft niet volledig af te kicken van je perfectionistische neigingen. Het is echter wel handig om te weten wanneer je deze wel kunt botvieren, en wanneer niet. Iets perfect maken dat dat helemaal niet hoeft te zijn: parels voor de zwijnen. En bovendien flink zonde van je tijd.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHoe is het nu met?
Reyer werd op zijn 12de eigen baas: ‘Bedrijfsauto is een krot van een bak’
Vorig jaar nam Reyer Zwanenburg uit Haastrecht op 12-jarige leeftijd dertig legergamepistolen over en werd hij al zeer vroeg eigen baas. Hoe gaat het nu met hem? ,,Er is al een bedrijfsauto. Nou ja, het is eigenlijk een krot van een bak. Maar mijn moeder rijdt erin rondt en maakt wél reclame.” -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Nooit meer massaal naar kantoor (en dat is misschien wel beter)
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: hybride werken -
Na corona heeft de werknemer weer genoeg vertrouwen om van baan te wisselen
Werknemers hebben de banen voor het uitkiezen en doen dat ook weer volop, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door corona bleven mensen relatief lang bij hun werkgever, maar sinds de coronazorgen zijn verdwenen stappen mensen weer gemakkelijk over naar een andere baan. -
‘Wat een baas vaak niet doorheeft, is hoeveel je eigenlijk al op je bord hebt liggen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: deprioriteren.
-
Moeten we niet gewoon méér uren gaan werken? ‘Iedereen die ik ken houdt hoofd net boven water’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: herwaardering van werk. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer