Bang voor de donkere dagen? Met deze tips voorkom je een mentale dip
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een gezonder hoofd.
Delen per e-mail
Het aantal besmettingen loopt terug, maar niet genoeg. De zorg kan het nog aan, maar niet voor lang. Daarom gaan we tóch weer dieper de lockdown in, zo bleek vorige week uit de persconferentie. We waren er al een beetje op voorbereid, maar toch is het een flinke domper.
Gedeprimeerd
De aankondiging komt ook nog eens op een lastig moment. We gaan de koude, donkere winterdagen in, waardoor veel mensen sowieso al wat somberder worden. Daarbij volgen de extra maatregelen op een veel langere periode van aanpassingen, die niet al te best is geweest voor onze gezondheid, zo blijkt uit recent onderzoek. We zijn over het algemeen meer gaan snacken, minder gaan sporten en slechter gaan slapen. We zijn gemiddeld twee keer zo angstig geworden. We voelen ons meer gestrest en gedeprimeerd. En we gaan dus nu een zware winter tegemoet.
Aanpassen
Het goede nieuws is dat er wel degelijk dingen zijn die je kunt doen om je mentale gezondheid te verbeteren, en je te wapenen tegen deze uitdagende tijd. We moeten ons aanpassen, maar zijn niet machteloos. Over een aantal van de basics schreef ik eerder: stel je verwachtingen bij, zet jezelf op een nieuwsdieet, zorg voor voldoende beweging en kies een project om je tanden in te zetten. Deze week, voor de volgende ronde maatregelen, vijf nieuwe tips voor een gezonder hoofd in lockdown.
1. Ruim op. Uit onderzoek blijkt dat mensen somber en gestrest worden van leven in een rommelig huis. Opruimen is ook een goede manier van controle uitoefenen op je omgeving. Dubbel winst voor je mentale gezondheid.
2. Bel vaker. Telefoneer tijdens de gewone dingen in en rond het huis. Koken, eten, wandelen, de was opvouwen: prima gelegenheden om te kletsen met familie of vrienden. Je hebt vaak een natuurlijker gesprek, en voelt je minder alleen.
3. Beleef avonturen. Verdwijn in een mooi boek, spannende film of verslavende serie. Je bewegingsruimte is misschien beperkt, maar in je hoofd kun je nog steeds grote avonturen beleven.
4. Help anderen. Draag bij waar dat kan. Bel mensen op die het zwaar hebben. Word vrijwilliger voor het Rode Kruis. Kijk in de buurt of je voor iemand boodschappen kunt doen. Een waardevolle tijdsbesteding en je voelt je minder machteloos.
5. Vraag op tijd hulp. Vraag hulp wanneer dat nodig is. Misschien wel het belangrijkste voor je mentale gezondheid. Zit je erdoorheen, loop je tegen iets groots aan, houd het niet voor je en vraag op tijd hulp. Je baas, collega’s, familie of vrienden staan je graag bij: je hoeft het niet alleen te doen.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk hier de video met tips van Thijs voor thuiswerken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Terugkeer naar kantoor? Bij T-Mobile kunnen ze niet wachten
Werkend Nederland staat te popelen om terug te keren naar kantoor. Nog onduidelijk is hoe dat straks zal zijn. Telecombedrijf T-Mobile vraagt zijn medewerkers naar hun wensen. En die mogen over meer meedenken dan alleen de inrichting van werkplekken en het aantal dagen op kantoor. -
Waarom we streng zijn voor anderen maar zelf de regels omzeilen
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze site. Vandaag: streng voor anderen. -
PREMIUM
Nieuwe koers werkgevers: groener, inclusiever en meer welvaart voor iedereen
Het Nederlandse bedrijfsleven gooit het roer drastisch om. Met 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten, een stageplaats voor iedereen en 20 procent meer welvaart in 2030 kondigen werkgevers de geboorte aan van een ‘nieuw Rijnlands model’. -
Halve dag voorbij en nog geen letter op papier? Zo stop je uitstelgedrag
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: uitstelgedrag. -
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon.
-
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Waarom we het liefst op maandag solliciteren
We solliciteerden vorig jaar het meest op maandagen en het liefst in de maanden april en mei. Ook stuurden we ons cv vergeleken met 2019 vaker via onze smartphone. Dat blijkt uit een nieuwe analyse, die ook duidelijk maakt in welke sectoren je sinds de coronacrisis de meeste kans maakt. -
PREMIUM
Max (20) stapt in bedrijf zieke vader: ‘Aan ziekenhuisbed besloten hoe we het gingen doen’
De wereld van de familie Blanke staat eind 2019 volledig op z'n kop. Vader Robby (47) blijkt een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Robby begon net aan zijn droom: de grootste detacheerder worden van technisch personeel in zijn regio, Salland. Aan het ziekenhuisbed besluit zoon Max (20) zonder twijfel te stoppen met zijn zorgopleiding om in het bedrijf van zijn vader te stappen. Een jaar later runnen ze samen het bedrijf, storten ze zich ook op elektrische laadpalen, zitten ze net in een nieuw kantoor en is het ziektebeeld van Robby positief.