Volledig scherm
Wendy Wagenmakers, column © Ernesta Verburg

Bikinitrimmer van de baas

COLUMN WENDY WAGENMAKERS‘De oliebollenkramen staan weer op elke hoek van de straat en menig collega neuriet All I want for Christmas: de gezelligste tijd van het jaar is aangebroken. Hét moment waarop we lekker de tijd hebben om uitgebreid te koken, te tafelen, bij te lezen, te luieren of als het even kan... de sneeuw in te duiken.’

De baas wist het wel weer aan te prijzen, het jaarlijkse kerstpakket in de vorm van een pasje. 2019 was zogezegd een bijzonder jaar, succesvol ook, en dus mochten we iets uitzoeken op Cadeau4jou.nl - een naam die ik elk jaar weer verkeerd schrijf.

Met mijn 1750 punten mocht ik mijzelf verwennen met een bikinitrimmer, een eeltverwijderaar, een bananenplant of BFF-kettingen met gold plated hartjes. Hm, dat werd nog lastig kiezen. Of misschien toch de magnetische fietsbel, de draadloze douchespeaker, de 39-delige schroevendraaierset of de twin-tone laptoptas om het werk nog wat vaker mee naar huis te nemen.

Ik dacht aan het kerstpakket dat mijn vader vroeger altijd meekreeg. Zodra zijn Opel Astra op de vrijdag voor kerst de oprit opdraaide, stoof ik naar de voordeur om de doos uit zijn handen te bietsen. Al in de gang ritste ik de tape eraf, waarna het houtwolgraaien kon beginnen. Een potje jam van een merk waar nog nooit iemand van had gehoord, toastjes die niemand lustte, een blikje ragout dat houdbaar was tot de volgende wereldoorlog, een pot escargots waarvan mijn vader ter plekke over zijn nek ging. Alles zou tot in de eeuwigheid in de kast staan, maar wat waren we gelúkkig. En dan moest het mooiste nog komen: de schat op de bodem, ofwel Het Cadeau. Ik herinner me een keukenweegschaal, een broodrooster en een sapcentrifuge die mijn moeder 's anderendaags met de buurvrouw ruilde voor een gefiguurzaagde gans.

Ik denk dat ik maar voor het champagnesabel ga. Wie weet komt-ie ooit van pas.

 1. Scootmobiel als toppunt van integratie
  PREMIUM
  COLUMN WENDY WAGENMAKERS

  Scootmo­biel als toppunt van integratie

  Aan de rand van het zebrapad stond een scootmobiel. Er zat een man in die leek op Pamuk, van Van Kooten en De Bie, met een borstelige snor en een gebreide gebedsmuts. Over de rugleuning hing een oranje veiligheidshesje. Kennelijk kwam hij net van de markt, want in zijn mand zat een grote zak met peren. Van de andere kant kwam een andere man. Die moest schijnbaar nog naar de markt, want onder zijn arm klemde een opgevouwen boodschappentas.
 2. Een frietje voor de prinses
  PREMIUM
  Column Wendy Wagenmakers

  Een frietje voor de prinses

  Altijd als ik door de Hobeinstraat in Vlissingen fiets, werp ik even een blik op de hippe hamburgertent die vroeger nog gewoon cafetaria De Smulpaap heette. Daar, achter de frituur heb ik ooit een gesprek gevoerd met Máxima. Of ja, een paar woorden gewisseld waarna de RVD me vakkundig afkapte en ik deemoedig opzij stapte. Ik had een raar jasje aan en een gekke kriebel in mijn buik. Voor het eerst was ik nerveus voor een klusje van de krant.

Columns