Volledig scherm
Niek Kaag. © Ruben Oreel

Zoektocht naar de achterblijvers zonder computer

MIDDELBURG - Waar vinden we de mensen die op achterstand komen doordat ze de computer niet in de vingers hebben? Die vraag stelde Niek Kaag van de stichting Werken en Leren Middelburg bij de certificaatuitreiking van het project Ouderen & Digivaardigheden, woensdag in het Middelburgse Stadskantoor.

,,Wij zoeken de mensen die hier niet zitten'', voegde hij zijn gehoor toe. Dat bestond uit zeventien 55-plussers die hun certificaat kregen na zes weken cursus aan huis en de acht Scaldastudenten ICT en support die hen wekelijks thuis leerden omgaan met computer, tablet en smartphone. 

Steeds meer ouderen met een lage opleiding komen in de problemen door de verplichtingen die overheden en instellingen opleggen om zaken digitaal te regelen. De Rijksoverheid is in januari een proefproject begonnen, Tel mee met Taal, om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten door hen digitaal vaardig te maken.  In Middelburg  is de eerste groep mensen gevolgd door HZ-studenten die de ervaringen en effecten van de training nagaan. In de zomer verschijnt een rapport bij stichting Cinop, dat de proef uitvoert voor de ministeries.  Zulke onderzoeken lopen ook in Amsterdam en Tilburg. Het lastigste is de mensen te bereiken, merkt Kaag. Hij vroeg de cursisten om suggesties. Gebruik de sportverenigingen en de wijkverenigingen en nodig mensen mondeling uit, was hun antwoord. ,,Een papier ergens ophangen, werkt niet.''

Quote

Het overgrote deel van de mensen wil niet naar een groepsles omdat ze denken dat het niveau te hoog zal zijn of dat ze te weinig aandacht krijgen.

Niek Kaag

De één op één-aanpak aan huis blijkt effectief, merkten de HZ-studenten. Mensen durven eerder vragen te stellen en de overgedragen kennis sluit beter aan op wat ze nodig hebben. Kaag: ,,Het overgrote deel van de mensen wil niet naar een groepsles omdat ze denken dat het niveau te hoog zal zijn of dat ze te weinig aandacht krijgen. Wij willen ook kijken hoe we verder moeten. Mensen willen een student alleen in huis als ze weten dat ze die kunnen vertrouwen. En wat hebben mensen nodig na de cursus?'' De stichting denkt na over een vraagbaak waar cursisten op terug kunnen vallen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement