Volledig scherm
Onthulling Jan de Visserpad. V.l.n.r. Jan, Koosje, Cees en burgemeester Rob van der Zwaag © Lex De Meester

'Zo lang je naam genoemd wordt, ben je niet dood'

VROUWENPOLDER - Achter het kleine naambordje schuilt een grootse man. Een dappere Zeeuw; Jan de Visser. De verzetsheld uit Vrouwenpolder die december 1944 het leven liet in kamp Neuengamme. Hij heeft nu zijn 'eigen' pad. 

Kleindochter Ellen de Visser verwoordt vrijdagmiddag bij de onthulling van het bordje de gevoelens van zoons Jan en Cees en dochter Koos van Jan de Visser: ,,Een klein bordje maar met heel grote betekenis voor de familie."

Het Jan de Visserpad, een fiets en voetpad, ligt tussen de Veerse Dam en de N57. Burgemeester Rob van der Zwaag en de drie kinderen van Jan onthullen het bordje tijdens een korte, ontroerende bijeenkomst. ,,Hij was een held.  En er zijn maar weinig echte helden'', zo zegt Van der Zwaag. 

Molenaarsknecht Jan sloot zich op 24-jarige leeftijd aan bij het verzet. Aanvankelijk bij de ordedienst en later de LO, Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers. In de nacht van 25 op 26 juli 1944 wordt hij, na een anonieme tip, van zijn bed gelicht en overgebracht naar kamp Amersfoort en in oktober naar kamp Neuengamme. 

Daar bezwijkt hij een paar maanden later. Zijn vrouw Maria blijft in bittere armoede achter in het dorp. Kleindochter Ellen, journaliste, ging op zoek naar het verhaal van haar opa. Dat publiceerde zij in 2015. Jan is het enige oorlogsslachtoffer op het dorp. Een simpele grijze steen op de begraafplaats was tot vrijdag de enige herinnering aan hem. ,,Nu blijft hij in herinnering. Zo lang je naam genoemd wordt, ben je niet dood,'' besluit Ellen.

Lees zaterdag meer hierover in de papieren krant

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement