Volledig scherm
Het meisje op een foto. © Jeugdagent van Walcheren.

Zeeuwse agenten gefrustreerd: meisje (13) noodgedwongen 4 uur lang vastgehouden

UPDATE 15.15 uurVLISSINGEN - Een jeugdagent op Walcheren heeft op Instagram een bericht geplaatst waarin hij zijn frustratie uit over de moeilijkheid om een opvangplek te vinden voor een verward meisje. 

De agent beschrijft hoe hij maandagavond een meisje met psychische problemen vier uur lang in bedwang moest houden, uiteindelijk zelfs met handboeien, omdat er zo snel geen geschikte behandelplek voor haar was.

Het 13-jarige meisje probeerde zichzelf maandagavond ernstig te verwonden. De politie werd gebeld en agenten hielden het meisje in bedwang. Omdat er geen acute behandelplek voor haar beschikbaar was, werd ze uiteindelijk noodgedwongen in de handboeien geslagen. Pas na vier uur werd een crisislocatie in Zeeland voor haar gevonden.

Het meisje werd met een ambulance naar de behandelplek gebracht. De agenten zijn gefrustreerd over de moeite die het kennelijk kostte om een geschikte plek voor het meisje te vinden. ,,De angstige blik in haar ogen toen we haar daar los lieten blijft me nog wel even bij, net als de gedachte hoe het toch mogelijk is dat we een dergelijk kwetsbaar meisje als een crimineel moesten boeien, omdat men zo snel niets anders kon of wilde regelen”, schrijft jeugdagent Sjac van Eijzeren.

Van Eijzeren zegt dat het dit keer wel erg lang duurde voor het meisje aan de hulpverlening kon worden overgedragen. ,,Het zag er eerst naar uit dat Amsterdam de dichtstbijzijnde vrije plek was.” Hij geeft aan dat jeugdagenten steeds vaker met verwarde personen te maken krijgt, die wat hem betreft geen adequate hulp kunnen krijgen.

Noot van de redactie: dit artikel is op 13 november aangepast. In eerste instantie meldden wij dat het betreffende meisje vier uur lang handboeien om had gehad, maar dat was pas na enkele uren het geval.