Volledig scherm
Grijze zeehond (foto ter illustratie). © Thinkstock

Zeehond duikt op in Kanaal door Walcheren (video)

VLISSINGEN - Een eigenaardig gezicht voor mensen die vanochtend langs het Kanaal door Walcheren waren; daar dook ineens een zeehond op. "Ik zag ineens iets in de verte", verklaarde een voorbijganger die bijgaande video aan de krant stuurde. "Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat het een zeehond was. En een flinke ook, hoor!"


Hij zag het dier ongeveer halverwege tussen Middelburg en Oost-Souburg, woensdagochtend rond 10.45 uur. Het dier zwom op dat moment richting Vlissingen. "Ik ben er een eindje achteraan gefietst, en na zo'n dertig meter onder water dook hij weer op."
De zeehond trok veel bekijks. "Veel mensen hebben hem gezien. Ik hoorde van mijn vrouw dat een collega van haar de zeehond ook gezien had... maar die werd voor gek verklaard!"
Uiteindelijk verloor hij het dier uit het oog. "Ik wilde graag nog een betere foto maken, maar ik heb daar een minuut of tien staan wachten, en hij liet zich niet meer zien."

Jaap van der Hiele van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren is echter allerminst verbaasd door de waarneming. De zeehond is een oude bekende. "Een grijze zeehond, met een Belgisch merkteken. Dat dier zit daar al vijf tot zes jaar. Soms logeert hij bij de rechtbank in Middelburg, of wordt hij gesignaleerd in het Prins Hendrikdok. Soms gaat hij helemaal van Vlissingen naar Veere, dan laat-ie zich schutten bij de sluizen. Hij heeft bij Oost-Souburg een keer een zwaan opgegeten." Volgens Van der Hiele gaat het om een dier van twee tot tweeënhalve meter en zo'n 250 tot 350 kilo.

Een bijzonder gezicht voor mensen die vanochtend langs het Kanaal door Walcheren waren; daar dook ineens een zeehond op. "Ik zag ineens iets in de verte", verklaarde een voorbijganger die bijgaande video aan de krant stuurde. "Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat het een zeehond was. En een flinke ook, hoor!"