Volledig scherm
PREMIUM
Zandzakken voor de Sint Jacobskerk, decoropbouw aan de Oude Markt in Vlissingen voor de opnames voor de spektakelfilm Slag om de Schelde, vanaf woensdag 22 januari in Vlissingen. © Dirk Jan Gjeltema

Zandzakken voor de Sint Jacobskerk; langzaam verandert Vlissingen in een filmdecor

VLISSINGEN - Wat is er toch allemaal aan de hand in Vlissingen? Ineens liggen zandzakken metershoog opgestapeld voor de Sint Jacobskerk. En een groen scherm van wel drie meter hoog verstopt winkel- en appartementencomplex De Fonteijne. Wie wat rondkijkt, ziet dat het centrum langzaamaan verandert in een decor voor de oorlogsfilm De Slag om de Schelde.

Sinds donderdag zijn de decorbouwers hard aan de slag aan de oude Markt, want volgende week woensdag, donderdag en vrijdag draaien de camera’s. Het wordt een komen en gaan van mensen, te zien vanachter de afzettingen bij de Oude Markt.
Het is het begin van de film, Dolle Dinsdag, 5 september 1944, als zelfs de Duitsers aanvankelijk geloven dat de bevrijding nabij is. Zolang iedereen stil is als het moet en knetterende brommers wegblijven, is publiek welkom bij de opnamen, vindt filmproducent Alain de Levita van De Slag om de Schelde. Bij de opnames in Veere en in de duinen is dat minder gewenst, maar, ,,Dat is in een stad onvermijdbaar. Vooral omdat het in Vlissingen en Middelburg om buitenopnamen gaat.”