Volledig scherm
© ThinkStock

Zaak tegen uitvaartondernemers blijft liggen door tekort aan rechters

MIDDELBURG - Ruim vier jaar na de aangiftes van gedupeerden is het nog altijd niet tot een rechtszaak gekomen tegen de ondernemers achter het failliete Uitvaartzorg Memoriam Walcheren. Het Openbaar Ministerie wil de zaak graag laten voorkomen, maar door het tekort aan rechters is nog geen zicht op wanneer dat gebeurt.

,,Bijzonder vervelend", reageert woordvoerster Elke Kool van het OM. ,,De zaak is nog niet afgedaan, maar daar gaat wel degelijk iets van komen”, zegt zij desgevraagd.

De kwestie speelde in 2015. Het geschil was ontstaan doordat de uitvaartondernemer op formulieren invulde dat de gemeente rekeningen voor begraaf- of crematiekosten naar de nabestaanden moest sturen, legde wethouder Saskia Szarafinski destijds uit. ,,Die hadden de kosten echter al betaald aan de ondernemer. Maar Uitvaartzorg Memoriam Walcheren betaalde de factuur niet aan ons. Sinds begin 2014 speelde dit bij dertien nabestaanden.” Het bedrijf zou in totaal een schuld van rond de 100.000 euro hebben bij de gemeente en nabestaanden. Uitvaartzorg Memoriam Walcheren ging uiteindelijk failliet. De gemeente en andere benadeelden deden in de zomer van 2015 aangifte tegen de twee ondernemers achter het bedrijf. Ook werden destijds twee aanhoudingen verricht, al is nooit bevestigd dat het om het duo ging. Dat heeft overigens zelf altijd ontkend dat het zou hebben gefraudeerd.  

Hoewel de zaak is beoordeeld, is het dus nog altijd niet tot een zaak gekomen. Tot frustratie van het OM. Toch is het volgens woordvoerster Kool nog altijd de bedoeling dat dat wel gebeurt. Wanneer is echter niet duidelijk. De twee verdachten zitten momenteel niet vast en zullen volgens Kool op enig moment worden opgeroepen als de zaak voorkomt.   

Eerder dit jaar meldde deze krant dat verdachten soms jaren moeten wachten op behandeling van hun strafzaak. Dat probleem speelt dus nog steeds. Het Openbaar Ministerie heeft overleg met de rechtbank welke zaken voorgaan en welke moeten wachten. ,,Zaken waarbij de verdachte in voorarrest zit hebben voorrang”, aldus een woordvoerster van het OM afgelopen maart. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement