Volledig scherm
Sophie de Jonge (9) uit Ovezande schiet op de staande wip, net als haar vader en haar opa. © Camile Schelstraete

Wipschutters moeten het hebben van natuurlijke aanwas

KOEWACHT - Wat nou het lastigste is aan een derde keer Nederlands kampioen op de staande wip worden? André Elegeert uit Koewacht heeft zijn antwoord paraat: ,,hierna een vierde keer winnen.”

Zijn naam werd al vroeg in de wedstrijd bij Sint Sebastiaan in Koewacht genoemd als de te kloppen man voor de nationale titel en ruim voor het einde was zijn voorsprong zo groot dat het duidelijk was dat Elegeert voor de derde keer op rij Nederlands kampioen werd. 

Elegeert die ook al twee keer de Europese titel pakte, is een grote naam in een kleine sport. Staande wipschieten: met de handboog klosje met veren uit een ruim 25 meter hoge paal schieten gaat eeuwen terug maar wordt nu alleen nog bedreven in Zuid-Nederland, België en delen van Frankrijk. In Zeeland is de sport in met name Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland nog levend maar de zorgen voor de toekomst zijn groot. Jeugdleden zijn er maar weinig. 

Quote

Ze vinden het best leuk maar we houden er geen enkel lid aan over

Antoine de Deckere, vice-voorzitter van de Nederlandse Bond van Wipschutters

De paar jeugdleden die de verenigingen hebben zijn lid omdat ouders wipschutters zijn. Sophie de Jonge (9) schiet bij Spes Nostra in Ovezande, net als haar vader, die op zijn beurt via zijn vader in de sport belandde. Andere takken van handboogschieten kent Sophie niet en -ze schudt stevig nee- die interesseren haar ook niet. 

Andere wereld

Wipschutters hebben niks met schieten op een blazoen. Dat is een andere sport en een andere wereld. Volgens Erwin Jonkheijn van de Terneuzense Wipschuttersvereniging De Westerschelde is er best interesse in de boogsport, maar vaak niet zijn tak van de sport. ,,Ik heb bij wijze van spreken een standaardmailtje dat ik terugstuur wanneer mensen denken dat we een doelschuttersclub zijn. Dat zijn we niet.” In Zeeuws-Vlaanderen is er geen enkele handboogvereniging waar er op blazoenen geschoten wordt. De verenigingen die er zijn, schieten op de wip. Maar deze clubs krimpen in ledenaantal.

Uitproberen

Antoine de Deckere, vice-voorzitter van de Nederlandse Bond van Wipschutters kent het probleem en -slaakt een diepe zucht- heeft de oplossing ook niet paraat. ,,Het is niet dat we er geen moeite voor doen. Ieder jaar nodigen we met de vereniging in Sint Jansteen leerlingen van het Reynaertcollege uit. Daar komen er dan een stuk of dertig het uitproberen, ze vinden het best leuk maar we houden er geen enkel lid aan over. Ik weet het ook niet. Misschien hebben ze meer interesse in mobieltjes ofzo.”

Voor het geld hoeven mensen het niet te laten volgens De Deckere. ,,Het kost echt niet veel. Voor honderd, tweehonderd euro heb je al een boog. Of je leent een boog op de club en over pijlen doen we ook niet moeilijk.”

Volledig scherm
Wim de Keijzer (links) en Rinus Verdonk zorgen dat de prang vol vogels is. © Camile Schelstraete
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement