Volledig scherm
Ronald Wielemaker © Dirk-Jan Gjeltema

Wielemaker BV: al een eeuw onderweg

MIDDELBURG - Van paard en wagen naar 75 werknemers en de grootste vrachtauto's. Dat is honderd jaar Wielemaker in een notendop. Zijn overgrootvader is begonnen met het vervoeren van melkbussen per paard en wagen.

Honderd jaar later staat Ronald Wielemaker met zijn broer Jasper als vierde generatie aan het roer van een transportbedrijf dat is uitgegroeid tot één van de grootste van Walcheren. Dat doen ze samen met operationeel directeur John den Hollander.

Dat is geleidelijk gegaan. "De opa van mijn vader zag overal mogelijkheden in. Als hij 's ochtends klaar was met de melkbussen, dan vervoerde hij op verzoek van de boeren 's middags nog andere spullen", vertelt Wielemaker. "Toen mensen op het strand huisjes wilde bouwen en hij zag dat ze hun materialen over de duinen sleurden, bedacht hij dat het handig was om een pad aan te leggen. Zo kon hij ze met paard en wagen helpen. Dat was het begin van de duinovergangen."

Er kwam een tweede paard en wagen bij, een personeelslid en halverwege de jaren '30 werd de eerste vrachtauto aangeschaft. "Jaren later begonnen zijn zoons - waaronder mijn opa - met het inzamelen van afval."

Vrijwel alles waar de grondleggers van het bedrijf mee zijn begonnen, doet Wielemakers nu nog steeds: transport, werkzaamheden op het strand en afvalinzameling. Al zijn de jongere generaties zich meer gaan specialiseren. "We onderscheiden ons bijvoorbeeld door het vervoeren van materialen 'buiten profiel'; iets wat net te breed, te hoog, of te lang is", vertelt Wielemaker.

"Door die strategie zijn we ook tijdens de crises financieel gezond gebleven. We konden nog steeds investeren en bleven daardoor groeien." Inmiddels zijn er 75 medewerkers uit de regio in dienst van het Zeeuwse bedrijf en rijden ze niet alleen meer in Walcheren, maar door heel de BeNeLux.

Het jubileum van Wielemaker wordt zaterdag gevierd met een open dag Van 10.00 tot 16.00 uur. Ampéreweg 3, Middelburg.