Volledig scherm
Kerk te Oostkapelle, Piet Mondriaan 1908-1909. © Gemeentemuseum Den Haag

Wie bindt in Oostkapelle de strijd aan met Mondriaan?

OOSTKAPELLE - Zet de schildersezel bij de dorpskerk in Oostkapelle en leg de toren van het monumentale gebouw vast. Een uitdaging die uitmondt in een expositie. Op zoek naar de nieuwe Mondriaan?

De dorpskerk van Oostkapelle in het dorpshart moet straks ook echt het hart van het dorp zijn. Een ontmoetingsplek voor de bewoners. Het monumentale gebouw wordt opnieuw ingericht en verbouwd. Met ruimte voor concerten, evenementen én exposities. De eerste na die verbouwing staat al vast. De toren van de kerk; gevangen op schildersdoek.

Twee dorpsbewoonsters, Connie Burgs en Ingeborg Hamilton hebben een wedstrijd uitgeschreven: 'Schilder de toren'.  Alles mag en kan wat materiaalgebruiken formaat betreft vertelt Connie Burgs. ,,Maar het moet wel herkenbaar zijn als de Oostkapelse toren.''

Wat de vuurtoren van Westkapelle voor het dijkdorp betekent, is de kerktoren van Oostkapelle voor dat dorp. Connie: ,,Een markant punt voor ons. Overal zichtbaar. Je kunt 'm ook beklimmen en eenmaal boven heb je een prachtig zicht over het dorp en de omgeving. De kerk is ook een mooi gebouw."

Kunstenaars

De kerk uit de veertiende eeuw  is en was een geliefd object voor kunstenaars. Zo legden zowel Piet Mondriaan als  Cornelis Spoor het monumentale godshuis in 1909 vast in olieverf. Beide kunstenaars verbleven in die tijd in Domburg. Als je de twee schilderijen naast elkaar legt, lijkt het alsof de kunstenaars naast elkaar zittend achter hun schildersezels het gebouw hebben geschilderd.  Het werk van Mondriaan is in het gemeentemuseum van Den Haag te zien.

Flyers zijn inmiddels gemaakt en in het dorp en op de omliggende campings verspreid. Inschrijven kan tot 1 februari. ,,Als de kerk wordt heropend na de verbouwing, waarschijnlijk maart 2018, worden de werken daar geëxposeerd.''