Volledig scherm
Jaap Melse © Dirk Jan Gjeltema

Wethouder Melse (Veere) stapt op na onderzoeksrapport, Arie Schot volgt hem op

updateDOMBURG - Jaap Melse heeft dinsdagmiddag zijn functie als wethouder van Veere neergelegd, nadat een integriteitsonderzoek uitwees dat hij 'niet heeft gehandeld zoals het een goed wethouder betaamt'. Fractievoorzitter Arie Schot van de SGP-ChristenUnie volgt Melse op.

Onderzoeksbureau Necker van Naem concludeert in een rapport dat het Veerse gemeentebestuur de integriteitsregels strakker moet aantrekken. De informatie over zakelijke belangen moet formeler en structureel worden vastgelegd. Melse zou niet de intentie hebben gehad persoonlijk voordeel te halen uit zijn functie, maar nam niet voldoende maatregelen om zijn integriteit te waarborgen, vertaalt de gemeente Veere in een persbericht.

De Stichting Leefbaarheid Kern Domburg trok de integriteit van Melse tijdens de raadsvergadering van 1 maart in twijfel. De wethouder zou voorstander zijn van de bouw van een hotel op de oude KPN-locatie in Domburg vanwege persoonlijke zakelijke belangen. Burgemeester Rob van der Zwaag had eerder dit jaar opdracht gegeven voor een integriteitsonderzoek. Hij deed dat na beschuldigingen van juridisch adviseur Bram van Leeuwen over belangenverstrengeling bij aankoop van hotelappartementen in Zoutelande.

Aantijgingen

Na de aantijgingen van Leefbaarheid Kern Domburg, kreeg bureau Necker van Naem de opdracht dieper onderzoek te doen naar het functioneren van wethouder Melse. De onderzoekers richtten zich vooral op drie zaken: de aanschaf door de familie Melse van een groot appartement in Duinhotel De Tien Torens in Zoutelande; de verbouwing van een schuur op Melses erf en het aandeelhouderschap van de wethouder in het bedrijf Melse Maljaars BV.

Het onderzoek wees onder meer uit dat Melse de koop van het hotelappartement laat en niet helemaal volledig meldde. De collega's in het college zagen overigens geen aanleiding hem terug te fluiten, maar de onderzoekers concluderen dat Melse te weinig afstand hield. Hij had het onderscheid tussen 'privépersoon Melse en wethouder Melse' duidelijker moeten afbakenen.

Spiegel

Melse steekt de hand in eigen boezem. ,,We hebben als college in 2006, toen ik als wethouder begon, advies ingewonnen hoe we om moesten gaan met mijn positie bij het familiebedrijf Melse Maljaars. We dachten echt dat we het geborgd hadden. Het stond sindsdien ieder jaar op de site, het was nooit een probleem bij het onderzoek naar geloofsbrieven. Het was allemaal transparant. Wanneer ik in de spiegel kijk zeg ik, er is gewoon te goeder trouw gehandeld. Maar dit onderzoek schept wel duidelijkheid hoe je als gemeente moet opereren.''

Te laat

Bram van Leeuwen is blij dat Melse 'de enige juiste' conclusie heeft getrokken uit de onderzoeksresultaten. Maar hij verwijt de burgemeester te laat opdracht te hebben gegeven voor een diepgravend onderzoek naar de handel en wandel van de wethouder. Als Van der Zwaag eind vorig jaar 'alerter had gereageerd dan zou deze kwestie zich ruim vóór de gemeenteraadsverkiezingen hebben ontrold'. ,,En dan zou de uitkomst een heel andere hebben kunnen zijn", verwijst de juridisch adviseur naar de verkiezingsuitslag. De SGP kreeg twintig stemmen meer dan de PvdA/GroenLinks.

De SGP-ChristenUnie heeft dinsdagavond laten weten dat fractievoorzitter Arie Schot voorgedragen is als opvolger van Melse. Het fractievoorzitterschap wordt (tijdelijk) waargenomen door Ad Maris.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement