Weer te slecht voor berging gezonken schip op Westerschelde

video - update 23.39 uurVLISSINGEN - Mede door het stormachtige weer kan zondag  op de Westerschelde niet gewerkt  worden aan de berging van het zaterdag gezonken binnenvaartschip Cardium. Het schip ligt op een diepte van zo'n 20 meter.  

Het zoeken naar het vermiste bemanningslid werd zaterdag rond middernacht voorlopig gestaakt. Rond 22.00 uur - bij laag water - was een duiker  naar het schip afgedaald. Na twee uur zoeken kwam de duiker weer uit het water, aldus de Veiligheidsregio Zeeland.

Volgens Leendert Muller van het sleep- en bergingsbedrijf Multraship zal er eerst een plan de campagne voor de berging van de Cardium gemaakt moeten worden. ,,Vandaag zal er op het water niets gebeuren.” Het is aan de autoriteiten om te beslissen wat de vervolgstappen zijn.

De 110 meter lange Cardium zonk zaterdagmiddag in de Westerschelde ter hoogte van Borsele  vlakbij de Sloehaven in Vlissingen.  Er waren twee mensen aan boord toen het schip. Een van de opvarenden, een 39-jarige man uit Rilland die de eigenaar is van het schip, werd door een te hulp geschoten boot naar de kant gebracht. Hij werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht maar mocht 's avonds weer naar huis.

Volledig scherm
Een duiker is zaterdagavond tijdens laag water op zoek gegaan naar de vermiste persoon in het schip. © HV Zeeland

Naar de andere opvarende, die vermoedelijk afkomstig is uit het buitenland,  is de hele middag en avond gezocht. De Kustwacht zette een zoekactie op. Met een helikopter en twee reddingboten werd naar hem gezocht. Twee sleepboten van bergingsbedrijf Multraship en een schip van Rijkswaterstaat deden mee aan de zoekactie. Het gebied waarin werd gezocht is gedurende de dag uitgebreid tot het zeewater voor de kerncentrale.

Het binnenvaartschip Cardium vervoerde zand van Rotterdam naar de haven van Vlissingen toen het schip water begon te maken. Hoe het schip precies heeft kunnen zinken is nog niet bekend. Mogelijk heeft de harde wind een rol gespeeld. Het KNMI had voor vanmiddag code geel afgegeven vanwege zware windstoten.

Er spoelden veel spullen aan in de omgeving van het gezonken schip, waaronder persoonlijke spullen van de opvarenden. De Veiligheidsregio Zeeland heeft gevraagd of mensen die spullen vanaf maandag naar het gemeentehuis willen brengen.

Volledig scherm
De Kustwacht zoekt met helikopter en diverse schepen naar de drenkeling bij de Sloehaven in Vlissingen. © HVZeeland
Volledig scherm
Publiek kijkt vanaf de dijk mee naar de zoekactie. © HVZeeland
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement