Volledig scherm
Drukte, goodybags, ballonnen, proeverijen en gratis ananas markeerden de eerste Vlissingse weekmarkt op de nieuwe oude stek: Lange Zelke en Spuistraat. © Lex de Meester

Weekmarkt terug op plein aan Spuistraat: 'Dit had jaren terug al gemoeten'

VLISSINGEN - De Vlissingse weekmarkt is terug op zijn oude plek. Marktkramers en hun klanten reageren opgetogen.

Na anderhalf decennium op de 'tijdelijke' standplaats op de Coosje Buskenstraat en de kop van de Walstraat keerde de weekmarkt terug op het plein aan de Spuistraat en in de Lange Zelke. Het werd er opvallend druk op de eerste winters aanvoelende novembermorgen.

Herstel oude situatie

"Mensen lopen herinneringen op te halen aan de vroegere markt", merkt Muriël Hoogerland in de kraam van Corstanje Fruit. "Je hoort ze praten over de Aldi en de oude Hema." Die zijn sinds lang vervangen door het Fonteijnegebouw, waarvan de bouw aanleiding was de markt 'even' elders te parkeren. De vrijdagse blokkade van de Coosje Buskenstraat door de marktkramen vindt de gemeente echter nu niet meer verantwoord, nu die een nieuw verkeerscirculatieplan naar het stadscentrum onderhanden heeft.

Ondernemers en publiek pleitten al jaren voor herstel van de oude situatie, maar zonder succes. "Ik heb destijds óók die petitie getekend", zegt een dame aan Muriels kraam. "Ik woon in de Scheldebuurt, voor mij is de markt verder lopen, maar het is veel gezelliger hier! Het was tien keer niks daar", knikt ze richting Coosje Buskenstraat. Ze krijgt een gratis ananas mee voor de gelegenheid. "Ha, die he'k nog nooit ge-eten!"

'Dit is ideaal'

De marktkramers zijn tevreden, merkt Muriel. "We zijn vanmorgen extra vroeg begonnen, tegen kwart voor zes. Je moet toch kijken hoe alles komt te staan. Alles staat ruimer. In de Coosje Buskenstraat stond alles vlak op elkaar. Je hebt veel beter zicht op de kramen. Winderig? Dat was het daar ook. En de winkeliers zijn blij. We kregen meteen te horen dat we welkom waren voor koffie en de wc." De ruimere opzet, met ruimte voor statafels om de kibbeling aan te eten en een beschut bankje voor de Molukse loempia's, geeft sfeer, becommentariëren voorbijgangers.

De parkeergarage en koffieschenkers vlakbij en vlakke tegels in plaats van klinkers bevallen ook de minder mobiele marktbezoekers. "Dit is ideaal!", zegt Erica Meerman. "Ik woon aan de Spuistraat. Ik ga elke week naar de markt, voor de gezelligheid. De mensen zijn meestal vrolijk en er is vaak wat te proeven. Ik ben 32, maar ik heb al een rollator en autisme en niet zoveel mogelijkheden. Het is nu makkelijker." Liza Toerse, die koffie en taart serveert in Limburgia, roemt ook de gezelligheid. "Om acht uur vanochtend was er al leven in straat. Dit is wat de stad nodig heeft. Ik hoop ook dat het leven nu wat langer door blijft gaan. Zo komen we de winter wel door." "Nu nog een doorgang naar de echte markt, de Oude Markt", bromt een heer. "Dan staat die Fonteijne de stad tenminste niet zo in de weg."