Volledig scherm
De Zeeuwse Ringrijders Vereniging. © Martijn Minderhoud

Walcherse ringrijders dragen Zeeuwse Folklore uit in de Achterhoek

BIGGEKERKE - In Grijpskerke, Biggekerke en Arnemuiden zijn de mensen het inmiddels wel gewend, Ringrijden eind juni. In Didam keek het publiek echter de ogen uit. Een delegatie van zestien Ringrijders met paarden en begeleiding trok afgelopen zaterdag naar het Gelderse stadje. Zij verzorgden daar een demonstratie in de traditionele Zeeuwse klederdracht.

De Zeeuwse Ringrijders Vereniging zorgt niet alleen in de regio voor vertier, maar trekt ook het land in om promotie te maken voor het ringrijden en voor Zeeland. Als je een keer een wedstrijd ringrijden gezien hebt, moet je toch ook een keer een “echte” wedstrijd bekijken op Zeeuwse grond.

Koen Minderhoud uit Westkapelle liet in Didam weer eens zien hoe goed hij is. Hij won de demonstratie voor Krijn Coppoolse die 2e werd en de pollepel won. Marina Langebeeke werd knap 3e. In Biggekerke namen 36 deelnemers het tegen elkaar op tijdens de jaarlijkse klassementswedstrijd. Voorzitter Leon Leendertse was in topvorm en won de wedstrijd. Leon stak alle 30 ringen evenals zijn broer Roald, maar in de kamp was Leon de sterkste op 10 mm.

Roald won de eerste beker en Arno Francke was de sterkste in de pollepelkamp ook op 10 mm. De hoofdprijzen voor de versiering waren voor Leon Leendertse en Anneke Wisse. De meest bijzondere prestatie leverde debutante Milou de Looff. Milou stak in haar allereerste wedstrijd 21 ringen. Een ongekende prestatie waar menig topringrijder jaloers op is bij het debuut.

In Grijpskerke werd vrijdag de jaarlijkse middag/avond wedstrijd gereden. Daar stonden alleen leden van de familie Dingemanse op het podium. Vader Edward stak met zijn zonen Teun en Joost alle 21 ringen. Teun was de sterkste in de kamp voor zijn broer Joost en Edward werd 3e. Teun won ook de pollepel; de 1e prijs voor de versiering werd gewonnen door Jessica Wisse. Esmee Geertse deed voor het eerst mee en ze stak al 3 ringen.

In Arnemuiden deden 25 deelnemers mee aan de jaarlijkse wedstrijd tijdens de Visserijdag. Amy Crucq was hier veruit de sterkste en won de wedstrijd. Ze won ook de 1e beker en de pollepel. De 2e beker werd gewonnen door Esmee Wijkhuis en de 3e beker door Jolanda Kwekkeboom.

Kijk voor meer informatie op de website.

 1. ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan
  PREMIUM

  ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan

  DOMBURG - Marc Cardon is aangenaam verrast over wat hij ziet in het oude Kabelstation in Domburg. Een groep kunstenaars veranderde de afgelopen maanden een deel van dat KPN-gebouw in een atelier waar jonge kunstenaars werken, brainstormen en exposeren. De docent Frans uit Koudekerke wijst naar een zeegezicht, gemaakt door Michael Kluin, en zegt dat hij dat wel thuis wil ophangen. Hij vindt het prachtig zoals de kunstenaar de kracht van de zee en de golven heeft ‘gevangen’ op het doek. ,,Het straalt echt beweging uit.”
 1. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.