Volledig scherm
De Walcherse middelbare scholen en Scalda gaan bij de techniek-opleidingen in het vmbo en het mbo beter samenwerken in het Technum op Scalda. © Lex de Meester

Walcherse leerlingen krijgen betere opleiding voor nieuwe technieken in energie en duurzaamheid

VLISSINGEN - Walcherse scholieren die een technisch beroep kiezen, krijgen van hun scholen een betere opleiding voor hun latere werk. Scholen in het vmbo en het mbo gaan beter op elkaar aansluiten. Ook gaan ze meer aandacht besteden aan nieuwe beroepen die zich bezighouden met alternatieve energie en duurzaamheid.

Dat hebben de CSW, Mondia Scholengroep (Nehalennia en Scheldemond College) en Scalda bekendgemaakt. Vrijdag ondertekenen ze een samenwerkingsovereenkomst. Ze gaan vanaf 1 augustus 2020 zeer nauw samenwerken in Technum in Vlissingen.

In het Technum van Scalda gaan leerlingen uit het vmbo en het mbo kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek, kondigen de scholen aan. Daarbij is veel aandacht voor belangrijke maatschappelijke thema’s als alternatieve energie en duurzaamheid. Windenergie, zonne-energie, robotica en virtual reality zijn voorbeelden van nieuwe technische opleidingen waar bedrijven behoefte hebben en waar in de toekomst veel werk in te vinden kan zijn. Op voorwaarde dat de studenten daar nu al goed op worden voorbereid.

Bedrijven gaan een grote rol spelen in de versterking van het moderne techniekonderwijs. Zo moeten leerlingen beter voorbereid op de arbeidsmarkt komen en maken ze meer kans op een baan. Het bedrijfsleven roept al jaren om een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

Een voorbeeld is het Deense energiebedrijf Ørsted. Dat bouwt voor de Zeeuwse kust windparken en heeft al een samenwerking met Scalda gesloten over gastcolleges en stageplekken. Het bedrijf wil jongeren in Zeeland helpen opleiden zodat het straks kan beschikken over goed gekwalificeerd personeel.