Wagons goederentrein met lpg ontspoord bij Nieuwdorp

VIDEONIEUWDORP - Twee wagons van een goederentrein met lpg zijn maandagavond laat ontspoord aan de Frankrijkweg bij Nieuwdorp. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen sprake van lekkage, meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Naar verwachting worden de wagons vanavond rond 19.00 uur weggetakeld. De operatie zal zo'n vier uur in beslag nemen.

De Frankrijkweg is ter plaatse afgezet en afgesloten vanaf de rotonde Europaweg Oost. Het verkeer wordt door verkeersregelaars omgeleid.

Een wagon is op zijn kant gevallen, een andere liep naast het spoor. De trein bestond uit in totaal twintig wagons, allemaal geladen met lpg. Volgens de VRZ is er geen explosiegevaar. Toch blijft de weg voor alle zekerheid voorlopig afgezet, ook omdat er groot materieel nodig is om de wagons op te takelen.

De ontsporing werd om 23.22 uur gemeld. De politie en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport hebben samen onderzocht hoe de ontsporing heeft kunnen plaatsvinden. Als de goederenwagons zijn weggetakeld, kan het tweede deel van het onderzoek worden gedaan. De verwachting is dat woensdag bekend wordt gemaakt wat de oorzaak van het ongeluk is geweest. De VRZ verwacht dat het optakelen van de wagons rond 19.00 uur gaat plaatsvinden. Nadat de bergingswerkzaamheden zijn afgerond, wordt het spoor gerepareerd. Dat duurt naar verwachting tot 12.00 uur woensdagmiddag. Als de reparaties zijn afgerond, wordt het spoor weer vrijgegeven.

Vanaf 19.00 uur vanavond wordt het fietspad langs de Frankrijkweg afgesloten vanwege de bergingswerkzaamheden. Voor het overige wegverkeer blijft de Frankrijkweg dicht tot morgen 12.00 uur. De omleiding loopt via de Estlandweg en is lokaal aangegeven.

Het aantal lpg-treinen dat door Zeeland rijdt, neemt nog altijd toe. Tot en met 2014 reden er jaarlijks zo'n 5000 wagons door onder meer Goes en Kapelle. Sindsdien neemt het aantal elk jaar toe. Vorig jaar waren het er 7621. De verwachting is dat het aantal groeit tot 14.000 wagons. De belangrijkste oorzaak daarvan is de uitbreiding van Vopak dat in Vlissingen-Oost lpg en andere vloeibaar gemaakte chemische gassen op- en overslaat. 

Volledig scherm
LPG-trein ontspoord. © Melita Lanting
Volledig scherm
Lpg-wagon ontspoord. © Melita Lanting
Volledig scherm
De ontspoorde wagons met LPG. © Ginopress
Volledig scherm
Hulpdiensten ter plaatse © Ginopress

Lees ook

Meer gastreinen in Zeeland: 'Als er wat gebeurt, zitten we als ratten in de val'

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement