Volledig scherm
Plechtige en waardige herdenking voor gesneuvelde Franse generaal. © Lex De Meester

Waardige herdenking 'vergeten' Vlissingse slag aan de Schelde

VLISSINGEN - De woorden van de Marseillaise en de begeleidende trompetklanken waaien weg in de wind. Maar de herdenking bij het Franse monument aan de Prins Hendrikweg in Vlissingen is er donderdagmiddag niet minder waardig en indrukwekkend om.

Franse en Nederlandse (oud-)militairen van land- en zeemacht, nabestaanden van gevallenen (onder wie de zoon van de gesneuvelde generaal Marcel-Emile Deslaurens), voorzitter Thierry van 't Hof van Souvenir Français et Pays Bas en vertegenwoordigers van een aantal andere organisaties, loco-burgemeester John de Jonge van Vlissingen, ruim twintig havo/vwo-leerlingen van het Middelburgse Calvijn College en overige belangstellenden togen naar het monument, dat sinds begin deze eeuw op de hoek van de Prins Hendrikweg en Oude Veerhaven prijkt. 

De meeste aan de Tweede Wereldoorlog gewijde herdenkingen betreffen gevallen bevrijders. Deslaurens en enkele getrouwen vochten echter aan het begin van de oorlog. De Franse generaal en zijn manschappen probeerden de Duitsers in mei 1940 in Zeeland tegen te houden, maar de overmacht dwong hen tot terugtrekken. Toen Vlissingen niet te houden bleek, vluchtten de Fransen over de Westerschelde. Deslaurens en een kleine groep getrouwen hielden de vijand net lang genoeg op om veel militairen de kans te geven naar Breskens te ontkomen. Deslaurens liet daarbij op 17 mei 1940 het leven.

Gedenken blijft belangrijk

Ook deze 'vergeten slag' mag niet worden vergeten, betoogden verschillende sprekers in diverse toonaarden. Van 't Hoff richtte zich speciaal tot de aanwezige scholieren. Er zijn nog maar enkele overlevenden van de strijd die hier werd gestreden. Maar het blijft belangrijk om te gedenken dat mensen uit een ander land 78 jaar geleden ook al vochten voor een vreedzaam en vredig Europa, memoreerde Van 't Hoff.  Dat de scholieren in een vrij Europa wonen, is mede te danken aan inzet van samenwerkende geallieerden. ,,Dat mogen we niet vergeten", gaf de voorzitter van de Frans-Nederlandse organisatie jong en oud mee.

Na kransleggingen door wethouder De Jonge, de Franse defensie-attaché, oud-stoottroepers en andere militairen legden de brugklassers van het Calvijn College allemaal een roos bij het monument.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement