Volledig scherm
Bij het Koopvaardijmonument in Vlissingen werden voor het eerst met een ceremonie de 174 afgestudeerden van de Zeevaartschool herdacht die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. © Claudia Sondervan

Waardering voor eerbetoon aan zeevaarders in de Tweede Wereldoorlog

VLISSINGEN - Er was te lang te weinig aandacht voor de twaalfduizend zeevarenden die na mei 1940 ontdekten dat ze niet meer naar huis konden en zelfs militaire vaarplicht kregen, zei voorzitter Marja Tromp van de stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 zaterdag bij het Koopvaardijmonument in Vlissingen.  

Daar werden voor het eerst met een ceremonie de 174 afgestudeerden van de Zeevaartschool herdacht die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Ze moesten varen om de geallieerde legers gaande te houden, ondanks mijnen en torpedo's, memoreerde burgemeester Bas van den Tillaar. ,,Zij werden frontsoldaten en zouden hun geliefden zes jaar niet zien." 

4000 mensenlevens

Die gedwongen inspanning kostten 4000 Nederlandse zeelui het leven, maar bepaalde wel het succes van de Geallieerden.  In Vlissingen, dat koopvaardijschepen bouwde en waar de koopvaardij nog steeds op aankoerst, is het goed stil te staan bij deze bijna vergeten geschiedenis, zei Van den Tillaar. De herdenking, met vele kransleggingen en zang van het Scheldeloodsenkoor, trok veel bezoekers. Die werden halverwege de plechtigheid,  tegen de afspraken in,  gestoord door de luidruchtige graafmachine die het Badstrand klaar maakte voor de strandcross morgen.

Volledig scherm
© Claudia Sondervan

De koopvaardijherdenking was ook aanleiding voor de onthulling van een informatiezuil bij het monument van kunstenaar Wessel Couzijn op het Nolleplein. De ceremonie zette zich voort bij de Zeevaartschool en het Loodswezen.

De Mallardmars, de jaarlijkse tocht met legervoertuigen vanuit Nieuwdorp naar het monument van de Slag om de Schelde naast de A58 op de Sloedam, sloot 's middags aan bij de herdenking bij Uncle Beach, de gedenkplaats op de Oranjedijk in Vlissingen. 

Bombardement voorkomen

Van den Tillaar memoreerde de hektiek van de Slag om de Schelde, hoe het Verzet ternauwernood een Duits bombardement op de Scheldewerf voorkwam en hoe burgers de gewonde bevrijders te hulp schoten. Terwijl de namen van de Vlissingse burgerslachtoffers werden voorgelezen door leerlingen van het Scheldemondcollege herhaalde het oude verkenningsvliegtuig dat eerder de Sloedamherdenking bezocht de flyby over de Westerschelde.  

De oude legervoertuigen van het Bevrijdingsmuseum en Keep them Rolling flankeerden de herdenking en trokken daarna met het kampioens-drumfanfarekorps Deltaband in stoet door de stad. 

Volledig scherm
© Claudia Sondervan
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement