Het Veerse gemeentehuis in Domburg.
Volledig scherm
Het Veerse gemeentehuis in Domburg. © Ruben Oreel

Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”,  liet hij zaterdagnamiddag weten.

De fracties van CDA, VVD en SGP/CU sluiten volgens hun woordvoerders geen andere partijen uit als het gaat om de vorming van een nieuw college. Die van PvdA/GL en DTV lieten zich daar zaterdag niet over uit en hanteerden een radiostilte. Chris Maas (PvdA/GL) meldde alleen via een appbericht dat zijn partij bereid is toe te treden tot een nieuw college. Dat had hij woensdag ook al verklaard, kort nadat bekend werd dat de fractie van DTV de samenwerking binnen het dagelijks bestuur van de gemeente met VVD en SGP/CU per direct opzegde. Maas zei toen ook dat de samenwerking met de ene partij minder voor de hand ligt dan de andere. Hij wees daarbij naar de vorming, twee jaar geleden, van het Veerse college toen de SGP/CU na weken onderhandelen heel onverwacht PvdA/GL en CDA inruilde voor VVD en DTV. Dat zette destijds veel kwaad bloed bij de sociaal-democraten en is nog steeds niet vergeten.

VVD wil een brede coalitie

Fractievoorzitter Marin van den Berge (VVD) hoopt dat het lukte een brede coalitie te smeden. Daarmee doelt ze op een college van de vier landelijke partijen. Samenwerking met lokale partij DTV sluit ze op voorhand niet uit. Maar ze geeft ook aan dat dat niet echt voor de hand ligt. ,,Want die partij heeft het huidige college laten vallen.”

Marcel van den Bosse (SGP/CU) sluiten evenmin andere fracties uit bij de vorming van het dagelijks gemeentebestuur. ,,Dat doen wij niet.” Maar ook hij ziet een college met DTV niet als de meest logische oplossing om uit de bestuurscrisis te komen. Wat hem betreft gaat zijn partij niet ten koste van alles in een nieuw college zitten. Twee jaar geleden accepteerde zijn partij dat de zondagsluiting voor winkels fors werd versoepeld. Een verdere versoepeling is voor hem onbespreekbaar.

CDA: ‘DTV brak niet met ons’

Pieter Wisse (CDA) sluit geen andere partij uit. Maar ook hij geeft aan dat het nieuwe college de koers moet veranderen ,,Zorgen voor voldoende draagvlak onder de bevolking.” Een brede coalitie, zo vervolgt hij, is wel lastig. Dat komt vooral omdat het CDA een andere koers voorstaat dan SGP/CU en VVD. Samenwerking met DTV is wel mogelijk. ,,Die partij brak met VVD en SGP/CU, niet met ons.”

  1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
    PREMIUM
    reportage

    Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

    ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.