Volledig scherm
De musical 'Peter Pan' is af en toe wel 'thrillerachtig'. © Wim Lanser

Voor eeuwig jong en zorgeloos

Het echte verhaal van Peter Pan? Kenden we dat nog niet, dan? Het Nationaal Jeugd Musical Theater vindt van niet. Het gepolijste Disney-verhaal krijgt een ander 'smaakje'. Flitsender en spannender.

Iedereen kent vast het verhaal van Peter Pan, met die fraaie openingszin: ,,Alle kinderen worden groot, op één na." Dat is de kwintessens van Peter Pan: hij blijft voor eeuwig jong en zorgeloos. De Peter Pan die eigenlijk een verzinsel is van het meisje Wendy. En die moet van haar vader nu eindelijk eens volwassen worden. Dan komt Peter Pan, die wel degelijk echt blijkt te bestaan, haar te hulp. Samen met haar broertjes vlucht ze met Peter Pan naar Neverland. 'Nimmerland' volgens sommigen. 'Nooitgedachtland' volgens anderen. 'Fantasieland' zegt een derde groep. Subtiele verschillen die al laten zien dat het een verhaal is waar je meer kanten mee op kunt.

Slechterik

Het schuldeloze jongetje dat andere kinderen wil behoeden voor de volwassenheid en hen een ideale kindertijd wil schenken. Dat is één kant van het verhaal. Peter zelf is al niet altijd zo ideaal. Hij is redelijk verwaand en eigenzinnig en komt zijn beloftes niet altijd na. Dat maakt hem een beetje meer van vlees en bloed, misschien. Om het verhaal zijn broodnodige contrast te geven, zit de échte tegenkracht uiteraard in een ander personage, in een slechterik. Dat is de boze kapitein Haak. In deze vertolking is dat Jeroen Phaff (van onder andere The Lion King) die een heerlijk slechte kapitein van wrede piraten en gevaarlijke bloeddorstige zeemeerminnen mag neerzetten.Hoewel deze Haak soms ook heel charmant kan zijn, komt het op sommige momenten goed van pas dat stoelen een puntje hebben om even op te gaan zitten. We krijgen dingen te zien die meestal niet ten tonele komen, zoals het doortrapt sluwe plan van Haak om Wendy bij Peter Pan weg te lokken. Dat lijkt zelfs te gaan lukken. En in die zin is deze Peter Pan misschien inderdaad wel een beetje echter en donkerder en een beetje spannender dan die in sommige andere versies.Het verhaal van Peter Pan loopt soms wel een beetje zoals een droom loopt. Springerig, door elkaar, met onverwachte wendingen. Er zijn sprookjeselementen, zoals het elfje Tinker Bell. Het is ook een avonturenverhaal, waarin de broertjes van Wendy, John en Michiel, samen met de Slimme Jongens bijvoorbeeld gevangen worden genomen door een groep Indianen. Dat is omdat ze ervan worden verdacht dat ze Tijgerlelie, de dochter van het opperhoofd, hebben ontvoerd. Maar natuurlijk zit kapitein Haak daar achter. Hij dreigt Tijgerlelie te verdrinken, vastgebonden aan een paal in het water om. En oef... het lukt Peter nog net op tijd om Tijgerlelie te redden en haar terug te brengen naar haar stam. Dat is ook wel een beetje thriller-achtig. Bizarre dingen zijn er ook. Zoals de krokodil die niet alleen de hand van kapitein Haak heeft opgegeten, maar ook zijn klok. Door het getik van die klok is de krokodil steeds van op verre afstand te horen. Zo achtervolgt hij zijn op wraak beluste prooi en dat levert komische momenten op.

Kinderen

Het Nationaal Jeugd Musical Theater is precies het goede gezelschap om juist zo'n verhaal vol kindersfeer en kinderemotie te brengen. Want de belangrijkste doelstelling van het NJMT is om 'kinderen van 4 tot 18 jaar op te leiden in dans, drama en zang en het maken/produceren van theatervoorstellingen (musicals) voor en door kinderen.' Jaarlijks zijn er een of meerdere tourproducties en daaraan wordt dan deelgenomen door kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Dat gebeurt altijd met meerdere casts, die elkaar afwisselen. Voor deze voorstelling worden alle kinderrollen steeds om beurten vertolkt door twee teams.Naast het acteren wordt veel aandacht besteed aan het sociaal functioneren, het samenwerken met andere disciplines (regie, schmink, techniek, enz.). En het leerzaamst van al misschien, het samenwerken met volwassen acteurs. Samen met ervaren kernacteurs als Jeroen Phaff, Patricia van Haastrecht, Vincent de Lusenet is Peter Pan uitgegroeid tot een schitterende musical.

Peter Pan, musical, Stadsschouwburg Middelburg, zondag 6 november, aanvang 15.00 uur.