Volledig scherm
Artist Impression van het museum zoals Cees Dam dat ontwierp. Alleen het rechtse deel is gerealiseerd. © Cees Dam

‘Voer het oude plan voor museum Domburg uit’

DOMBURG - Haal het oude plan uit de kast voor het Marie Tak van Poortvliet-Museum en bouw er gewoon een vleugel aan. Daarvoor is ruimte beschikbaar en de plannen liggen klaar, aldus Jacqueline van Paaschen.

De voormalig conservator van het Domburgse museum vindt wel dat het een andere entree moet krijgen. ,,Nu de oude Albert Heijn is gesloopt, kan die entree daar komen. Dan heb je vanaf de ingang ook zicht op de molen die Piet Mondriaan ooit schilderde.”

De inwoonster van Gapinge was 26 jaar geleden heel nauw betrokken bij de oprichting van het Marie Tak van Poortvliet-Museum. Mede door haar inzet kwam er in 1994 aan de Ooststraat dat museum. Het is gevestigd in een door architect Cees Dam ontworpen replica van het oorspronkelijke tentoonstellingslokaal. Marie Tak van Poortvliet (1871-1936) liet het bouwen voor kunstenaars van de zogenoemde Domburgse Groep zoals Piet Mondriaan en Jan Toorop.

‘Toen mocht het Nehalenniagebied al niet’

Het huidige museumbestuur lanceerde twee jaar geleden een plan voor een nieuw museum in het Nehalenniagebied. Het vindt het huidige museum te klein. Die verhuizing gaat echter niet door. Want de weerstand onder de bevolking tegen dat gebouw in het Nehalenniagebied is volgens wethouder Arie Schot daar te groot voor. Bovendien staat het waterschap het niet toe. Daarom wordt nu gezocht naar een andere plek.

Van Paaschen zegt dat ze verbaasd was toen ze hoorde dat het museum naar het Nehalenniagebied wilde verhuizen. ,,Toen wij vele jaren terug onderzoek deden naar een locatie voor het museum was al duidelijk dat het daar niet mocht komen van het waterschap. Vreemd dus dat er opnieuw is geprobeerd naar daar te verhuizen.”

Volgens haar ligt de oplossing zo voor de hand. ,,Uitbreiding ter plaatse.” Ze wijst erop dat Cees Dam destijds een ontwerp maakte voor een groter museum. ,,De helft is maar gebouwd. De andere helft omvat een prachtige expositiezaal, gelegen aan een waterpartij.” Ruimte voor de andere helft is er. ,,De contouren voor die extra ruimte worden nu met struikjes aangeven. Daar kan dus zo gebouwd worden.”

‘Wordt dependance van Zeeuws Museum’

Ze denkt dat de bouwkosten voor die uitbreiding veel lager liggen dan nieuwbouw. ,,De tekeningen liggen er al, de ruimte is er.” Zo vermoedt ook dat het bestemmingsplan niet moet worden aangepast. ,,Alleen voor een andere entree.”

Ze vindt verder dat het Domburgse museum moet samenwerken met het Zeeuws Museum. ,,Bundel de krachten, wordt een dependance.” Dan is het volgens haar ook mogelijk via de contacten van het Zeeuws Museum schilderijen van andere musea in bruikleen te krijgen. ,,Dan kunnen er in Domburg ook weer bijzondere exposities komen.”

Volledig scherm
Jacqueline van Paaschen. © Emile Calon