Volledig scherm
De Combinatie in Vlissingen © Peter Buteijn

Vloer Vlissingse brede school De Combinatie 'absoluut veilig'

UPDATEVLISSINGEN - De vloer van De Combinatie in Vlissingen is stevig genoeg. Alle gebruikers van de kleine cirkel van De Combinatie kunnen donderdag het gebouw aan het Pablo Picassoplein weer in. 

Een draagkrachtproef wees maandag uit dat de vloeren in de kleine cirkel van de brede school de vereiste belasting aankunnen. De verdiepingsvloer van het gebouw torste zonder problemen zeventien bassins met in totaal 10.700 liter water. Genoeg om instortingsgevaar bij alle voorstelbare gebruiksmogelijkheden uit te sluiten, oordelen deskundigen.

De proef was nodig, omdat de vloer van de kleine cirkel volgens dezelfde bouwconstructie (BubbleDeck) is aangelegd als de ruim een half jaar geleden ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport. Nu de vloer officieel veilig is, mogen alle gebruikers overmorgen weer hun lokalen in, liet directeur-bestuurder Robert de Ridder van Woonservice l'Escaut maandagavond weten.

De woningbouwstichting is eigenaar van het gebouw en verhuurt het grootste deel aan de gemeente Vlissingen. Die heeft haar onderhuurders - waaronder Kinderopvang Walcheren (KOW), GGD, Porthos, Maatschappelijk Werk, Juvent en het Vrijwilligerssteunpunt - laten weten dat ze overmorgen hun ruimtes weer mogen betrekken. De twee dagen extra zijn nodig om de ruimtes weer gebruiksklaar te maken, verklaarde De Ridder.

De stempels, steunconstructies die de vloer moesten stutten als de vloer het gewicht van de waterbassins niet had kunnen dragen, worden vandaag weer afgebroken en afgevoerd. L'Escaut-directeur De Ridder: ,,Daarna moeten wat herstel- en schoonmaakwerkzaamheden plaatsvinden, waaronder het dichten van enkele voor de draagkrachtproef gemaakte gaten, alvorens het gebouw weer in oorspronkelijke staat en gebruiksklaar is. Dat hopen we donderdag voor elkaar te hebben. Of alle gebruikers dan direct weer terug naar De Combinatie gaan, is aan henzelf. Dat hangt er vanaf hoe snel ze weer vanuit hun tijdelijke locatie terug kunnen keren."

De directeur-bestuurder heeft er nog geen idee van hoeveel schade de hele operatie voor het controleren van de vloer heeft opgeleverd. Of de kosten op de aannemer of de verzekering kunnen worden verhaald, is hem nog niet bekend. ,,Het ging er ons in de eerste plaats om dat het gebouw honderd procent veilig is. Nu we zeker weten dat de bouwconstructie goed is en de vloer meer dan voldoende draagkracht heeft, kunnen we de zaken op een rijtje zetten. En dan komen ook de kosten en eventuele verhaalsmogelijkheden aan de orde."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Voorronde NK biertappen in Sint Jansteen is als de Formule 1
    PREMIUM

    Voorronde NK biertappen in Sint Jansteen is als de Formule 1

    SINT JANSTEEN - Als je twintig jaar een café hebt, wil dat nog niet altijd zeggen dat je een mooie pint bier kunt tappen. Daniella de Kind (50) van café Lazarus in Sint Jansteen gooide dinsdag in haar eigen kroeg alles in de strijd bij de voorronde van het NK biertappen, net als negentien andere toptappers uit Zeeland gingen voor een landelijke finaleplaats. Die is voor Prosper Minnaert van eetcafé Desafinado in Middelburg.