Vlissingse winkelstraat Lange Zelke verboden voor rokers

VideoVLISSINGEN - Rokers die een (e-)sigaret opsteken in de Vlissingse winkelstraat Lange Zelke lopen binnen afzienbare tijd de kans een boete te krijgen.

De buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Vlissingen bekeuren rokers vooralsnog niet, maar attenderen hen er de laatste weken wel op dat sigaret, sigaar of pijp uitgemaakt moet worden. De maatregel is niet ontsproten aan het stadsbestuur, maar is Vlissingen opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Overkapping

 De NVWA ziet de Lange Zelke als een overdekt winkelcentrum, vanwege de glazen overkapping. Stephanie de Graauw uit Amsterdam had de verboden-te-roken-stickers, die boven ooghoogte her en der zijn opgeplakt in Lange Zelke, woensdagmorgen nog niet gezien toen ze de winkelstraat in liep. Ze maakt, na snel nog een trek te hebben genomen, haar sigaret uit en zegt half verbaasd, half verontwaardigd: ,,Als dit een winkelcentrum is, moeten ze aan het begin en het eind van de straat schuifdeuren maken. Nu is het een gewone doorgaande straat.”

Quote

Als Lange Zelke een winkelcen­trum is, moeten ze toegangs­deu­ren maken die open en dicht kunnen

Stephanie de Graauw, Amsterdamse toeriste

Het Vlissingse college vindt met Stephanie dat Lange Zelke tot de openbare ruimte behoort. ,,Maar de NVWA blijft bij het standpunt dat de overkapping de Lange Zelke tot winkelcentrum maakt. We kregen als gemeente al een bekeuring en als wij als gemeente niet handhaven, krijgen wij forse boetes als de NVWA bij volgende controles opnieuw rokers aantreft in de straat. Wij moeten dus wel optreden”, betoogt wethouder Sem Stroosnijder.

De gemeente zal binnenkort opvallender en grotere verbodssignalen in Lange Zelke ophangen. Uitbater Twan Hendriks van Bakkerij Bart liet op zijn terrastafels al stickers aanbrengen om klanten te waarschuwen dat roken sinds kort verboden is in de winkelstraat.

Volledig scherm
Bakkerij Bart maakt klanten die aan een tafeltje neerstrijken duidelijk dat er op haar terras niet mag worden gerookt. © Ruben Oreel

Klanten

Hendriks werd vorige maand onverwacht opgebeld door de NVWA en kreeg een waarschuwing. ,,Mijn verweer dat ik niet wist dat Lange Zelke een winkelcentrum zou zijn, ging volgens de Voedsel en Warenautoriteit niet op, omdat er een gerechtelijke uitspraak lag over een straat elders in den lande.” Hendriks en zijn collega van lunchcafé La Reine weten nog niet of de acties van de NVWA hen klanten gaan kosten.  

Volledig scherm
Stickers geven aan dat er niet mag worden gerookt in de Lange Zelke. © René Hoonhorst
Volledig scherm
Stephanie de Graauw uit Amsterdam had de verbodsstickers voor roken helemaal niet gezien toen ze door de Lange Zelke kuierde. © Ruben Oreel

De gemeente Vlissingen wil de Lange Zelke over een jaar of drie rigoureus herinrichten. De overkapping verdwijnt dan zeer waarschijnlijk. Maar het staketsel nu al opruimen, biedt geen soelaas, laat Stroosnijder weten. ,,De huidige tegels worden veel te glad als het regent. Tot welke problemen dat leidt, bleek onlangs in Goes weer. De overkapping zal dus nog even moeten blijven staan.”

Volledig scherm
De Vlissingse winkelstraat Lange Zelke wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangemerkt als overdekt winkelcentrum. © René Hoonhorst
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan
  PREMIUM

  ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan

  DOMBURG - Marc Cardon is aangenaam verrast over wat hij ziet in het oude Kabelstation in Domburg. Een groep kunstenaars veranderde de afgelopen maanden een deel van dat KPN-gebouw in een atelier waar jonge kunstenaars werken, brainstormen en exposeren. De docent Frans uit Koudekerke wijst naar een zeegezicht, gemaakt door Michael Kluin, en zegt dat hij dat wel thuis wil ophangen. Hij vindt het prachtig zoals de kunstenaar de kracht van de zee en de golven heeft ‘gevangen’ op het doek. ,,Het straalt echt beweging uit.”
 1. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.