Vlissingse winkelstraat Lange Zelke verboden voor rokers

VideoVLISSINGEN - Rokers die een (e-)sigaret opsteken in de Vlissingse winkelstraat Lange Zelke lopen binnen afzienbare tijd de kans een boete te krijgen.

De buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Vlissingen bekeuren rokers vooralsnog niet, maar attenderen hen er de laatste weken wel op dat sigaret, sigaar of pijp uitgemaakt moet worden. De maatregel is niet ontsproten aan het stadsbestuur, maar is Vlissingen opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Overkapping

 De NVWA ziet de Lange Zelke als een overdekt winkelcentrum, vanwege de glazen overkapping. Stephanie de Graauw uit Amsterdam had de verboden-te-roken-stickers, die boven ooghoogte her en der zijn opgeplakt in Lange Zelke, woensdagmorgen nog niet gezien toen ze de winkelstraat in liep. Ze maakt, na snel nog een trek te hebben genomen, haar sigaret uit en zegt half verbaasd, half verontwaardigd: ,,Als dit een winkelcentrum is, moeten ze aan het begin en het eind van de straat schuifdeuren maken. Nu is het een gewone doorgaande straat.”

Quote

Als Lange Zelke een winkelcen­trum is, moeten ze toegangs­deu­ren maken die open en dicht kunnen

Stephanie de Graauw, Amsterdamse toeriste

Het Vlissingse college vindt met Stephanie dat Lange Zelke tot de openbare ruimte behoort. ,,Maar de NVWA blijft bij het standpunt dat de overkapping de Lange Zelke tot winkelcentrum maakt. We kregen als gemeente al een bekeuring en als wij als gemeente niet handhaven, krijgen wij forse boetes als de NVWA bij volgende controles opnieuw rokers aantreft in de straat. Wij moeten dus wel optreden”, betoogt wethouder Sem Stroosnijder.

De gemeente zal binnenkort opvallender en grotere verbodssignalen in Lange Zelke ophangen. Uitbater Twan Hendriks van Bakkerij Bart liet op zijn terrastafels al stickers aanbrengen om klanten te waarschuwen dat roken sinds kort verboden is in de winkelstraat.

Bakkerij Bart maakt klanten die aan een tafeltje neerstrijken duidelijk dat er op haar terras niet mag worden gerookt.
Volledig scherm
Bakkerij Bart maakt klanten die aan een tafeltje neerstrijken duidelijk dat er op haar terras niet mag worden gerookt. © Ruben Oreel

Klanten

Hendriks werd vorige maand onverwacht opgebeld door de NVWA en kreeg een waarschuwing. ,,Mijn verweer dat ik niet wist dat Lange Zelke een winkelcentrum zou zijn, ging volgens de Voedsel en Warenautoriteit niet op, omdat er een gerechtelijke uitspraak lag over een straat elders in den lande.” Hendriks en zijn collega van lunchcafé La Reine weten nog niet of de acties van de NVWA hen klanten gaan kosten.  

Stickers geven aan dat er niet mag worden gerookt in de Lange Zelke.
Volledig scherm
Stickers geven aan dat er niet mag worden gerookt in de Lange Zelke. © René Hoonhorst
Stephanie de Graauw uit Amsterdam had de verbodsstickers voor roken helemaal niet gezien toen ze door de Lange Zelke kuierde.
Volledig scherm
Stephanie de Graauw uit Amsterdam had de verbodsstickers voor roken helemaal niet gezien toen ze door de Lange Zelke kuierde. © Ruben Oreel

De gemeente Vlissingen wil de Lange Zelke over een jaar of drie rigoureus herinrichten. De overkapping verdwijnt dan zeer waarschijnlijk. Maar het staketsel nu al opruimen, biedt geen soelaas, laat Stroosnijder weten. ,,De huidige tegels worden veel te glad als het regent. Tot welke problemen dat leidt, bleek onlangs in Goes weer. De overkapping zal dus nog even moeten blijven staan.”

De Vlissingse winkelstraat Lange Zelke wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangemerkt als overdekt winkelcentrum.
Volledig scherm
De Vlissingse winkelstraat Lange Zelke wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangemerkt als overdekt winkelcentrum. © René Hoonhorst
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Geen strandbewaking langs de Walcherse kust om groepsvorming te voorkomen
    PREMIUM

    Geen strandbewa­king langs de Walcherse kust om groepsvor­ming te voorkomen

    WESTKAPELLE - Er komt voorlopig helemaal geen strandbewaking langs de Walcherse kust. Normaal gesproken worden de stranden vanaf mei bewaakt. Maar directeur Tim Wouters van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) zegt dat hij in zijn planning daar nu helemaal geen rekening mee houdt. ,,Als we stranden gaan bewaken, lokt dat mensen en ontstaat er groepsvorming en dat is iets wat we nu absoluut niet willen.”