Volledig scherm
Archief: Een uitgebrand busje op de kade in Vlissingen na de rellen in 1988. © PZC

Vlissingse vissersoproer in tv-programma Andere Tijden

VLISSINGEN - Het tv-programma Andere Tijden besteedt zaterdag aandacht aan het Vlissingse vissersoproer in 1988.

Aanleiding is de huidige commotie rond de pulsvisserij. Het Europees Parlement wil die verbieden, tot woede van Nederlandse vissers die fors hebben geïnvesteerd in deze manier van vissen.

Andere Tijden blikt terug op een andere ingrijpende Europese maatregel waar de vissers zich tegen hebben verzet: de invoering van de visquota. Daardoor konden ze niet meer onbeperkte hoeveelheden opvissen.

Kat-en-muisspel 

Aanvankelijk werden de regels volop ontdoken. In de jaren tachtig werden daarom de controles door de Algemene Inspectiedienst opgevoerd. Dat leidde tot een kat-en-muis-spel tussen de vissers en de controleurs, met regelmatig confrontaties. In oktober 1988 ontstond er een ware veldslag bij de vismijn in Vlissingen tussen boze vissers en ME'ers.

,,Als we de haven kwamen binnenvaren, stond de vijand ons op de kade op te wachten", zegt een van de vissers in de uitzending. ,,Per schip stond er een groepje samengesteld uit politie en controleurs van de inspectie. Alsof we criminelen waren. Dat deed pijn. Wij deden gewoon ons werk.”

 De uitzending van Andere Tijden is zaterdag vanaf 21.20 uur op NPO 2.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.