Volledig scherm
Gerard van der Hoeven Schrijver, schrijver van Blauwgeruite Ziel, Vlissingse verhalen. © René Hoonhorst

Vlissingse verhalen met 'blauwgeruite ziel' opgetekend

VLISSINGEN - Het verhaal van de vrouw, die op dezelfde dag moeder en weduwe werd, blijft het meest aangrijpend in de meer dan twee jaar lopende rubriek Blauwgeruite Ziel in het Vlissingse huis-aan-huisblad De Faam.

Schrijver Gerard van der Hoeven reikte het eerste exemplaar van de bundeling met honderd Vlissingse verhalen onlangs dan ook uit aan Christiaan van de Graaf, de zoon die op 24 april 1942 werd geboren.

Net na de geboorte ging een hele rij huizen aan de Bouwen Ewoutstraat tegen de vlakte. Moeder en kind kwamen ongedeerd onder het puin vandaan, vader Christiaan senior vond de dood.

De meeste verhalen die Van der Hoeven optekende, zijn minder triest. Hoewel de spelers van Souburg 2 dat in 1937 met 59-0 verloor van een Vlissings veteranenelftal zich ook niet vrolijk zullen hebben gevoeld. "Ik ben door Ad Tramper van het Gemeentearchief op het spoor van oude foto's gezet. De historie is soms leuk. Ik zoek echter niet zo zeer naar de geschiedenis, maar meer naar de lach en de traan in verhalen."

Zo vertelt Van der Hoeven in een verhaal over brouwerij De Meiboom niets over het bier, maar wel over een man die zichzelf verdronk in een bassin waarmee het edele gerstenat werd aangelengd.

Blauwgeruite Ziel, Vlissingse verhalen; Gerard van der Hoeve; Uitgeverij Den Boer/de Ruiter, Vlissingen; ISBN/EAN 978-90-79875-5-75-7; te koop in onder meer de Walcherse boekhandels voor 15 euro.