Volledig scherm
Het CDA wil voor verenigingen met eigen gebouwen. zoals brassband Onda in de Vijf Klavers in Rittem, het lage ozb-tarief invoeren. © Lex de Meester

Vlissingse partijen knabbelen aan lokale belastingen

VLISSINGEN - Vlissingse politieke partijen proberen op allerlei manieren iets van de hoge lokale belastingen af te knabbelen. Twee partijen, CDA en SGP, willen dat bij de onroerendzaakbelasting. 

Coen Bertijn (CDA) wil dat de gemeente Vlissingen bij sportclubs, scoutingverenigingen, speeltuinverenigingen, dorps-en buurthuizen  en dergelijke voortaan ozb heft voor een lager tarief voor hun gebouwen: het tarief voor woningen, in plaats van het hogere tarief voor niet-woningen zoals bedrijfspanden. Die mogelijkheid  schiep Bertijns partijgenoot Pieter Omtzigt onlangs in de Tweede kamer. Bertijn vraagt het college de verordening in Vlissingen daar op aan te passen om vrijwilligersorganisaties  wat te ontlasten.

Over twee weken moet de gemeenteraad besluiten over de ozb voor 2019. Die is 0,1577 procent van de WOZ voor woningeigenaren en 0,3957 procent voor eigenaren van niet-woningen. Gebruikers daarvan worden aangeslagen voor 0,3142 procent.

Zonnepanelen

De SGP wil dat zonnepanelen niet langer meetellen bij de bepaling van de woningwaarde voor de heffing van ozb. Het helpt de energietransitie niet als duurzaam energie produceren wordt beloond met hogere belasting, stellen Lilian Janse en Cor Tromp. De Tweede kamer laat onderzoeken of zonnepanelen uitgezonderd kunnen worden bij de bepaling van de waarde van woningen. De panelen verhogen doorgaans wel de marktwaarde van woningen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement