Vlissingse Kunstwinkel redt werk van overleden kunstenaars

VLISSINGEN - Kwalitatief hoogstaande, hedendaagse kunst van kunstenaars uit Vlissingen en omgeving hoeft niet langer verloren te gaan als de makers overlijden. 

Art House Zeeland begint volgende maand een Kunstwinkel in de Sint Jacobsstraat in Vlissingen. In de winkel is werk te koop uit de nalatenschap van overleden kunstenaars. ,,Kunst waar door erven of derden geen aanspraak op wordt gemaakt, waardoor prachtig werk verloren gaat. Via het project 'Kunst met Toekomst' willen wij geïnteresseerden in contact brengen met de kunstwerken en hen de gelegenheid geven tegen sterk gereduceerde prijzen kunst aan te kopen", werft woordvoerder Leon Riekwell.

De vereniging Art House Zeeland is opgericht om mensen uit verschillende kunstdisciplines (beeldende kunst, architectuur, film, literatuur, vormgeving en theater) met elkaar in contact te brengen om eventueel gezamenlijke projecten uit te voeren. De Kunstwinkel wil 'als het ware vogelvrij verklaarde' kunst aan de man brengen bij liefhebbers, ook als die normaal niet zo makkelijk een chique galerie binnenstappen. Ondanks het overlijden van de makers blijft  hun werk voortleven: Kunst met toekomst.

Aanjaagfonds

Bij het op poten zetten van de Kunstwinkel heeft Art House bijdragen ontvangen uit het 'aanjaagfonds' van de gemeente Vlissingen, de Frits Lensvelt Stichting en Rabobank. Met de opbrengst van de te verkopen kunstwerken hoopt Art House  kunstinitiatieven te ondersteunen die het zonder subsidie moeten rooien, betoogt Leon Riekwell.

Quote

In de Kunstwin­kel is kwalita­tief hoogstaan­de kunst tegen een gereduceer­de prijs te koop

Leon Riekwell, Art House Zeeland

De voormalig beleidsmedewerker beeldende kunst van de gemeente Vlissingen benadrukt dat Kunst met Toekomst kwalitatief hoogstaand werk in de Kunstwinkel te koop zet. ,,We hebben al zo'n honderd werken in bezit. De nadruk ligt bij de opening zondag 4 november op kunst van vier bekende kunstenaars, die furore maakten in Vlissingen. Onder hen Jan Zembsch, Peter Terhorst en Kees Roovers. De laatste is recent overleden. Als eerbetoon aan zijn oeuvre van maquettes, objecten en schilderijen met als overkoepelend thema 'architectuur van de verbeelding' zetten we extra in het zonnetje."

Openingstijden

De Vlissingse cultuurwethouder Rens Reijnierse opent de Kunstwinkel zondag 4 november om 15.00 uur. De winkel is daarna elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ook op koopzondagen (de laatste zondag van de maand) geldt die openingstijd. Vrijwilligers van Art House runnen de Kunstwinkel en in overleg met hen kan de winkel ook op afspraak op een andere dag of andere tijd worden bezocht.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement