Volledig scherm
De afgebrande garage van bovenaf. © Sander Marteijn

Vlissingse garagehouder klimt langzaam uit dal na allesverwoestende brand

VLISSINGEN - Het is intussen 3,5 maand geleden dat de werkplaats aan het Vlissingse bedrijventerrein Baskensburg van garagehouder Karel Hofman afbrandde, maar hij wordt er nog steeds elk uur van de dag aan herinnerd.

Vóór de zomer van 2017 heeft Autobedrijf Hofman een nieuwe werkplaats. Hoewel hij geen idee heeft wanneer de eerste spa voor herbouw van de garage de grond in kan, staat voor Karel Hofman vast dat het grootste leed tegen die tijd geleden is en de tijdelijk ingerichte werkplaats is vervangen door een gloednieuwe.

Na ruim een kwartaal heeft de garagehouder nog dagelijks te maken met de gevolgen van een allesverzengende brand in zijn bedrijf op zaterdag 23 juli. De oorzaak van de brand, die aan de voorkant in de werkplaats aan de Gildeweg begon, is nooit gevonden. Hoewel deskundigen vaststelden dat er geen brandstichting in het spel was, is de verzekeringskwestie nog niet afgerond. De gemeentelijke procedures - 'je moet een sloopvergunning aanvragen ook al is het grootste deel van het gebouw afgebrand' - kostten ook tijd.

Maar dat er een nieuwe werkplaats zou komen, stond voor Hofman (61) vast. "Ik mag niet zeggen, 'geef me het verzekeringsgeld maar en ik stop ermee'. Om aanspraak op de verzekering te maken, geldt herbouwplicht. Bovendien ben ik aan mijn zaak, die mijn vader in 1938 begon, verknocht en ik wilde mijn klanten natuurlijk niet in de steek laten."

Hofman wil graag door; ook om collega's, die hem een helpende hand toestaken, te laten zien dat hun hulp hem er mede doorheen sleepte. "Ik kan nog steeds terugvallen op collega's, leveranciers en buren. Hartverwarmend."

Tijdens een bijeenkomst met collega-ondernemers vertelt Hofman binnenkort waar een slachtoffer van brand mee te maken krijgt. Een goede verzekering en het zorgvuldig bijhouden van een inventarislijst zullen bovenaan zijn lijst met tips staan.

Lees vrijdag een uitgebreider artikel in de editie Walcheren.

Volledig scherm
Karel Hofman voor zijn afgebrande garage. Rechtsboven de brand. © Ruben Oreel/Sander Marteijn