Volledig scherm
Sem, Tim, burgemeester Bas van den Tillaar en docente Marcela Simons (vlnr) schrijven brieven aan diverse regeringen, die de rechten van de mens schenden. © Ruben Oreel

Vlissingse burgemeester schrijft met leerlingen Scheldemond brieven tegen schending elementaire vrijheden

VLISSINGEN - De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar vindt het belangrijk om op te komen voor de vier vrijheden van Franklin Delano Roosevelt. Hij doet al sinds jaar en dag mee aan de schrijfmarathons van Amnesty International rond 10 december, de 'internationale dag voor de rechten van de mens'.

Woensdagmiddag schreef hij mee met leerlingen van de derde klassen havo en vwo van het Scheldemond College. Als oud-leraar economie gaf Van den Tillaar de leerlingen nog een vrijheidslesje alvorens een brief te schrijven ten bate van een gevangene aan wiens mensenrechten de Turkse ('zo dichtbij worden elementaire vrijheden geschonden') regering voorbijgaat.

Zo'n tachtig leerlingen schrijven allemaal 'minstens drie brieven' tijdens de les cultuur en kunstzinnige vorming, schatten enkele leerlingen zelf. Lerares Marcela Simons meldde dat de leerlingen behoorlijk gediscussieerd hebben over de rechten van de mens. 

De leerlingen zorgden er onderling voor dat er brieven werden geschreven voor alle door Amnesty International aangedragen slachtoffers. Dus gaan er niet alleen brieven naar de Turkse regering, maar ook naar die van een overdacht land als Finland, omdat de leiders van dat 'beschaafde' Scandinavische land de rechten van transgenders schendt.

De regeringen van landen als China, Honduras, Egypte en Bangladesh maken zich schuldig aan schending van de rechten van de mens. Die van Madagascar zet een milieuactivist zonder vorm van proces vast.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement