Volledig scherm
© Thinkstock

Vlissings gemeentearchief druk bezocht tijdens open dag

VLISSINGEN - Met een kleine tweehonderd bezoekers was de open dag op het Vlissingse gemeentearchief zeer succesvol, vindt archivaris Ad Tramper.

Onder die vele bezoekers waren er ook velen, die nooit eerder het archief bezochten. Die konden bijvoorbeeld de handtekeningen van Willem van Oranje en Michiel de Ruyter eens in het echt zien. "En zodoende zelf constateren dat een bezoek aan het archief nog steeds de moeite waard is. Niet alles is te googelen", betoogt Tramper.

Dat wil overigens niet zeggen dat ook het Vlissingse gemeentearchief er niet alles aan doet om haar bestanden zoveel mogelijk te digitaliseren. Zo zijn 35.000 pagina's uit het bevolkingsregister uit de jaren 1860-1920 nu ook op internet te vinden. Ook kunnen mensen kijken naar duizenden oude foto's van het bedrijf De Schelde, doordat glasnegatieven nu digitaal zijn te bekijken.

Het zelf opzoeken van stukken, documenten en foto's in het gemeentearchief is echter nog leuker vinden veel mensen. Dat dat in eigen woonomgeving kan, is helemaal mooi en zelfs noodzakelijk in een stad als Vlissingen vindt Marjan Schot. Zij zocht in het archief regelmatig naar informatie over haar woonstraat, de Tooroplaan en kwam er onder meer achter dat de mededeling dat haar huis onder water heeft gestaan niet kan kloppen. "In de oorlog heeft de Tooroplaan onder water gestaan, maar tijdens de ramp van 1953 had alleen de binnenstad met overstromingen te kampen. Mijn woning is van bouwjaar 1948, daar zit dus geen zout in de muren."

lees maandag een uitgebreider artikel in de editie Walcheren