Volledig scherm
Willem Cornelis Murre bij maquêtes van de beide ontwerpen. © René Hoonhorst

Vlissingers mogen monument voor Scheldearbeider kiezen

VLISSINGEN - Voor de voormalige Schelde-arbeiders Willem Murre en Herbert Sepers stond de keus vast: het beeld van Joris Baudoin laat met een klinker en een nageljongen echte werkers zien.

“Zonder helm, dus moeten ze wel aan het schaften zijn”, zei Murre streng. “Of het is nog uit de negentiende eeuw, toen droegen ze nog geen helmen”, wist een ambtenaar.
Alle Vlissingers kunnen kiezen welk monument voor de voormalige arbeiders van De Schelde (de Mannen tussen Staal) ze in het Scheldekwartier willen zien pronken. Ze kunnen tot en met donderdag 14 juli stemmen op ‘De Ketting’ van Baudoin of de abstractere ‘Gelaste’ van Atelier van Lieshout.

Chef

Sepers vindt De Gelaste niet direct een ode aan altijd in beweging zijnde medewerkers, die nog zagen wat ze produceerden. “Het lijkt meer op een chef die overal tussendoor fietst, maar niets aan het product bijdraagt. Die moeten we dus niet hebben.”
De keus van de Vlissingers zal een doorslaggevende rol hebben bij de keus voor hèt monument voor de Scheldewerker. Maar of het beeld er ook echt komt, blijft afhankelijk van de gulheid van sponsors. De benodigde 25 mille moet via crowdfunding bij elkaar worden gesprokkeld.