Volledig scherm
Mensen bivakkeren in tenten in Ambon sinds de aardbevingen eind september begonnen en huizen vernielden. © AP

Vlissingen stuurt 3000 euro naar Ambon, Middelburg gaat gesprek aan met lokale Molukse gemeenschap

VLISSINGEN - Vlissingen wil zusterstad Ambon steunen nu het eiland en de stad worden getroffen door aardbevingen en naschokken. Het college van Vlissingen stuurt 3000 euro voor acute noodhulp. Middelburg gaat in gesprek met de lokale Molukse gemeenschap om te bezien welke hulp en hoeveel geld nodig is. 

Vlissingen heeft al 28 jaar een stedenband met Ambon. Er is in het kader van de al jaren lopende medische uitwisseling op dit moment een medisch team uit Vlissingen op het eiland. Dat meldt dat er vooral tenten en dekens nodig zijn omdat er veel huizen verwoest zijn. 

De 3000 euro is het bedrag dat het college dit jaar nog beschikbaar heeft voor de stedenband. De Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon doneert ook, zei burgemeester Bas van den Tillaar donderdag in de gemeenteraad van Vlissingen. De partijen Groen Links, PvdA, 50Plus en Lijst Duijndam vroegen in een motie om de getroffen regio te steunen. De drieduizend euro leek hen wat schamel.

Als de raad meer geld voor Ambon wil, moet dat uit de pot ‘Onvoorziene uitgaven’ gehaald worden, zei Van den Tillaar. Er volgt een raadsvoorstel.

Geen taak

Middelburg heeft ook een grote Molukse gemeenschap en daarom diende de PvdA donderdagavond een voorstel in om één euro per inwoner - in totaal 48.548 euro - beschikbaar te stellen voor noodhulp. Hoe sympathiek de raad dat ook vond, dat ging veel partijen én wethouder Carla Doorn te ver en te snel. De ellende op de Molukken en daarmee ook voor familieleden hier werd wel gezien, maar noodhulp financieren is geen taak voor de gemeente, redeneerde een meerderheid van de raad. Dat was ook de reactie van wethouder Doorn.

Daarom liet de PvdA het bedrag van één euro per inwoner los en stelde voor dat het college met de Molukse gemeenschap in Middelburg in gesprek gaat om een beeld te krijgen van de problemen. Daarna kan dan bekeken worden of een eenmalige bijdrage op zijn plaats is.

Rode Kruis

Wethouder Doorn reageerde ook daarop niet van harte. ,,Natuurlijk zal de situatie op de Molukken volgens de Molukse gemeenschap ‘verschrikkelijk’ zijn als we daarnaar vragen.” VVD, SGP en CDA stemden tegen de motie van de PvdA, maar door de steun van LPM, GL, CU, D66 en SP moet Doorn dat gesprek wel aangaan. Als er geld uit Middelburg komt voor noodhulp, wil zij die het liefst via bijvoorbeeld het Rode Kruis verstrekken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement