Volledig scherm
Vlissingen stond vanaf 2015 onder curatele van Provincie en Rijk om de enorme financiële problemen op te lossen. Vorig jaar werd de artikel 12-status gedeeltelijk beëindigd. © Redactie

Vlissingen staat ietsje minder rood

VLISSINGEN - Vlissingen staat iets minder diep in het rood. Dat laat de jaarrekening 2018 zien. Maar het komt voornamelijk door miljoenen euro's die niet hoeven worden uitgegeven. En door de extra gelden uit het Gemeentefonds door de artikel 12-regeling.

Afgerond sluit de jaarrekening 35,1 miljoen euro positief. Dat komt voornamelijk door nieuw rekenwerk op de waarde van de bouwgronden die Vlissingen in de boeken heeft, waardoor de gemeente minder geld hoeft te lenen dan gedacht. Van die 35 miljoen schuift het college ruim een miljoen door naar de budgetten voor dit jaar. Nog een ruim miljoen euro wordt apart gezet voor frictiekosten, geld waarmee problemen worden opgelost die ontstaan door bezuinigingen.

De rest, 32,8 miljoen euro, gaat in de diepe put die de algemene reserve heet. Die was begin dit jaar 145 miljoen euro negatief. Dat wordt 112,3 miljoen euro negatief. Dat geeft Vlissingen een financiële weerstandscapaciteit van minus 31,4. Een capaciteit van 1 à 1,4 geldt als voldoende. Daarom moet de gemeente nog tot 2030 blijven saneren. Met hulp van het Rijk en door vrijwel alles wat Vlissingen aan geld overhoudt in de algemene reserve te stoppen moet die tegen die tijd 2,8 miljoen euro bevatten. Dat wordt voor een belangrijk deel volbracht door de inwoners. De lokale lasten in Vlissingen zijn nu 117 procent van het landelijk gemiddelde voor gemeenten van gelijke grootte. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement