Volledig scherm
Stadhuis van Vlissingen. © Eldridge Pentury

Vlissingen maakt bezwaar tegen te lage vergoeding voor bijstandsuitkeringen

VLISSINGEN - Vlissingen komt jaarlijks anderhalf tot twee miljoen euro bijstandsgeld voor haar inwoners tekort. De gemeente maakt bezwaar bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen de uitkering voor dit jaar en de voorgenomen uitkering voor volgend jaar. 

B en W van Vlissingen vragen de beleidsbepalers in Den Haag hoe ze de hoogte van het aan de gemeente uitgekeerde bedrag vaststelt. ,,Want het is niet duidelijk van welke arbeidsmarktgegevens het Rijk uitgaat", benadrukte wethouder Sem Stroosnijder woensdag. Den Haag kijkt onder meer naar het aantal vacatures dat is te vinden in een regio. 

De gemeenten moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat klanten van sociaal werkvoorzieningsschap Orionis worden begeleid naar een vaste baan. ,,Maar stel dat er vraag is naar werknemers in de scheepsbouw. Dan gaat het vaak om tijdelijke, specialistisch hoog-technische banen. Die kunnen niet vaak worden ingevuld door mensen uit de lokale arbeidsmarkt. Als gemeente weten we nu niet of Den Haag er vanuit gaat dat dat wel het geval is, waardoor onterecht op onze bijdrage gekort zou worden.”

Als Vlissingen niet snel van het Rijk hoort hoe de vork precies in de steel zit, stapt de gemeente - samen met buurgemeente Middelburg, die met gelijkaardige problemen kampt - naar de rechter.