Volledig scherm
© Ruben Oreel

Vlissingen in hoofdrol bij 75 jaar Bevrijding

VLISSINGEN - De ambities zijn hoog bij de nieuwe Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen. Het streven is de landelijke herdenking van 75 jaar Bevrijding in 2019 naar Zeeland te krijgen, met een hoofdrol voor Vlissingen.

De cruciale Slag om de Schelde en de scherpe gevechten die in de stad plaatsvonden moeten de landelijke aandacht trekken, zette de stichting woensdagavond uiteen bij een eerste bijeenkomst met geïnteresseerden in het Cinecafé. 

Er borrelen heel veel plannen, waarvoor in alle gevallen nog geld moet worden gevonden, benadrukte voorzitter Jaap Ventevogel. Voor een namenmonument voor alle slachtoffers. Voor een app, een programma waarmee mensen via hun smartphone langs de Vlissingse monumenten worden geleid en die ter plekke video's en informatie biedt; kosten circa 5000 euro. En voor de elf  markeerpunten die de Liberation Route Europe voor het Vlissingse deel van die Europese fietsroute heeft bedacht.

Kranslegging

Van de adoptie van 'struikelstenen' ter nagedachtenis van de vermoorde Joodse inwoners ziet de stichting af, zei Ventevogel. De Joodse gemeenschap in Vlissingen vindt het niet kies om namen van slachtoffers letterlijk 'onder de voet' te laten lopen. Wel krijgen voor het eerst de gevallenen uit de koopvaardij in Vlissingen een eigen herdenking. Zaterdag 28 oktober, bij de herdenking van de Bevrijding van Vlissingen wordt een plechtigheid gehouden bij het Koopvaardijmonument op het Nolleplein. Die herdenking, met een kranslegging op het water met medewerking van het Loodswezen, gaat vooraf aan de ceremonie bij Uncle Beach.     

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement