Volledig scherm
© Ruben Oreel

Vlissingen gaat bezuinigen op gemeentetaken

VLISSINGEN - Met de tegenstemmen van GroenLinks en PvdA is de begroting 2017 donderdagavond aangenomen door de Vlissingse raad. De SGP liet aantekenen tegen de verhoging van de begraafkosten te zijn. Het heeft geen pas om nabestaanden te laten betalen voor hogere onderhoudskosten van het groen, vond Lilian Janse (SGP).

Het pleit van het college om niet 15 procent extra te bezuinigen op de organisatie van de gemeente, werd gedeeltelijk gehonoreerd door de raad. In een oude motie gaf de raad opdracht 15 procent te bezuinigen binnen het gemeentehuis, als vergelijk voor de hogere lasten en lagere subsidies voor de burgers. Dat lukt deels: er is voor 975.000 euro bezuinigingen gevonden, maar voor de overige 1,1 miljoen lukt dat niet. "Dan moet er niet meer in vlees maar in het bot gesneden worden", citeerde wethouder Sem Stroosnijder zijn collegelid John de Jonge. Die was door familieomstandigheden absent bij de begrotingsraad.

Kerntaken

De PSR wil aannemen dat er op personeel en management niet meer bezuinigd kan worden, maar misschien wel op de hoeveelheid werk, stelde Alex Achterhuis. Het gaat niet aan om die 1,1 miljoen euro te laten zitten zonder dat de raad bekijkt welke kerntaken de gemeente kan blijven doen. Uiteindelijk gingen alleen POV, SP en GroenLinks niet mee met een bijgestelde versie van de motie. Komende maanden stelt de raad vast wat de kerntaken van de gemeente zijn, waarna nog eens naar het bezuinigingsdoel gekeken wordt. Met alle bezuinigingen dreigt het saai en flets te worden in Vlissingen, verzuchtten de partijen. Dina Verbrugge van D66 bracht kleur: haar idee om een regenboogzebrapad te maken als teken van verdraagzaamheid kreeg alle fracties en het college mee.