Volledig scherm
Het gebouw van Porthos in Middelburg. © Maurits Sep

Vlissingen en Middelburg stappen uit samenwerking Porthos

VLISSINGEN - Vlissingen en Middelburg stoppen met de Walcherse samenwerking in Porthos in de huidige vorm.

Het lukt beide gemeenten niet om voor 1 augustus de knoop door te hakken of ze wel of niet willen doorgaan met de organisatie, die als eerste aanspreekpunt dient voor burgers met een WMO-vraag. Vlissingen en Middelburg hebben nog veel vragen en  hadden Veere meer tijd gevraagd om een besluit over al dan niet doorgaan te nemen. Omdat de Veerse gemeenteraad op 4 juli tóch besloot door te gaan met Porthos zeggen Vlissingen en Middelburg geen andere mogelijkheid meer te zien dan de samenwerking in de huidige vorm op te zeggen.

Evaluatie

De samenwerking met Porthos door de drie gemeenten zou zonder tegenbericht op 1 januari 2018 na 2020 automatisch met vijf jaar verlengd worden, ware het niet dat deze datum vanwege een nog lopende evaluatie was opgeschoven naar 1 augustus. Aan een nieuw uitstel van vijf maanden wilde Veere niet meewerken omdat de gemeente dit niet te verkopen vond aan personeel en cliënten van de welzijnsorganisatie.

Intentie

Vlissingen en Middelburg verzekeren in het persbericht dat ze nog steeds de intentie hebben om in Walchers verband samen te werken. Aan de huidige vorm komt echter een einde.

Het huidige contract van de gemeenten met Porthos loopt op 1 januari 2020 af. Tot die tijd zal de Walcherse burger er niets van merken, zeggen Vlissingen en Middelburg. Hoe het daarna verdergaat zal eind dit jaar helder moeten worden. Dan is de evaluatie rond en kunnen de gemeenteraden een oordeel vormen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Geen gezamenlijk Walchers zorgloket

    Geen gezamen­lijk Walchers zorgloket

    DOMBURG – Er komt geen nieuw gezamenlijk Walchers zorgloket. De Vlissingse wethouder Albert Vader liet dat dinsdagavond duidelijk weten tijdens een bijeenkomst van de Walcherse raadsleden. Hij stelde klip en klaar dat de afgelopen jaren Vlissingen tot twee maal toe onaangenaam werd verrast door de buurgemeenten toen eerst Middelburg en daarna Veere voor een eigen weg koos rondom het zorgloket Porthos. ,,Als je zegt dat je wil samenwerken, moet je dat ook doen”, aldus Vader. Volgens hem is de afgelopen jaren gebleken dat samenwerken toch wel heel ingewikkeld is.