Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

VisNed: pulsvissers hebben meer tijd nodig

VLISSINGEN - Het lukt de pulsvissers nooit om binnen twee maanden over te schakelen op een andere vangsttechniek, aldus VisNed, de belangenorganisatie van de Nederlandse vissector. Voor zo'n zeventig Nederlandse vissers dreigt per 1 juni een verbod op elektrisch vistuig. 

,,Inmiddels hebben de gezamenlijke coöperaties een inventarisatie gehouden waarbij duidelijk geworden is dat zij veel meer tijd nodig zijn om alle kotters die met puls moeten stoppen, te voorzien van nieuwe boomkorren en netten. De brief hierover van de coöperaties en leveranciers zullen wij indienen bij de minister”, aldus VisNed.

Alle leden van VisNed die na 1 juni niet meer mogen pulsen hebben een voorbeeldbrief ontvangen waarmee ze om verlenging van de termijn kunnen vragen aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In februari werd door de Europese instellingen overeenstemming bereikt over de toekomst van de puls. In grote lijnen komt het er op neer dat per land nog 5 procent van de vloot elektrisch mag vissen tot 1 juli 2021. Tenzij wetenschappelijk onderzoekt aantoont dat de pulsvisserij geen schade toebrengt aan de natuur, wordt pulsvisserij vanaf die datum geheel verboden. Het Europees Parlement stemt op 16 april in Straatsburg over de  visserijverordening. ,, De lobby om hierop invloed op uit te oefenen gaat onverminderd door. Alles wordt uit de kast gehaald om bijvoorbeeld stemming uit te stellen”, aldus VisNed. Uitstel betekent dat na de Europese verkiezingen een nieuw parlement een oordeel moet vellen. Daarmee winnen de vissers niet alleen tijd. Ze hopen ook dat het nieuwe parlement anders beslist over de puls.

Lees jij de PZC nieuwsbrief al?
Elke dag het laatste nieuws vanzelf in je inbox. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement