Virtual reality-bril zet Vlissingse ouderen tussen de aapjes

VIDEOVLISSINGEN-Bewoners van woonzorgcentrum Ter Reede in Vlissingen maakten maandag kennis met 'virtual reality'. Wat dat is? Da's eigenlijk heel simpel: een moderne kijkdoos. 

De ouderen vallen maandagmiddag van de ene in de andere verbazing. Ze wanen zich het ene moment in een jungle vol met apen, dan zitten ze in een gondel in Venetië en nog geen minuut later zwemmen ze opeens tussen de vissen. En dat terwijl ze gewoon kunnen blijven zitten! Met een virtual reality-bril kun je van alles doen en beleven vanuit je luie stoel. 

De wereld van virtual reality is voor de meeste ouderen totaal onbekend terrein. Daarom gaf Marloes Henderikx van het zorgbedrijf ZorgPlezier een presentatie over deze nieuwe technologie in Ter Reede. ,,Ik probeer de ouderen er iets over te leren. Ik verwacht dat ze er heel erg aan moeten wennen, maar we houden het zo laagdrempelig mogelijk. Het zijn geen dure brillen, maar ze kunnen er wel het effect mee ervaren", aldus Henderikx.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Mevrouw Kole probeert de VR-bril met wat hulp van Marloes Henderikx. © Dirk Jan Gjeltema

Boodschappen doen

De ouderen luisteren aandachtig naar de presentatie. Er gaat haast letterlijk een wereld voor hen open door al deze nieuwe snufjes. Het is constant helemaal stil.  Er is verbazing over het gebruik van virtual reality bij militaire trainingen, medische oefeningen en bij het boodschappen doen. Vooral het boodschappen doen vanuit je eigen woonkamer maakt indruk. Online winkelen vinden ouderen vaak erg saai, maar met een virtual reality-bril is het mogelijk om gewoon door een winkel te lopen en dingen te pakken.

Na de presentatie is het grote moment aangebroken: het proberen van de brillen. De presentatie blijkt nog niet heel veel duidelijk te hebben gemaakt over het gebruik van de brillen. Mevrouw Kole (86) zit een tijdje voor zich uit te staren met de bril op haar neus. ,,Ik zie helemaal geen apen" zegt ze. Dan vertelt Henderikx dat ze gewoon om zich heen kan kijken, net als in de echte wereld. ,,Oh ja, nu zie ik ze wel!"

Nieuwsgierig

Mevrouw Kole is helemaal enthousiast als ze de bril weer afzet. ,,Echt geweldig dat dit tegenwoordig allemaal kan. Ik stond midden tussen de aapjes. Ik hou het alleen niet zo lang vol, want dan krijg ik last van mijn ogen. Ik zou het zeker nog een keer willen doen, ik vind het super!" Ook Frederieke Scheer (52) uit Borsele is te spreken over de brillen. ,,Ik ben hier naar toe gekomen, omdat ik toch wel heel erg nieuwsgierig was. Ik had er al wel van gehoord, maar dit is de eerste keer dat ik het echt ervaar. Ik vind de techniek eerlijk gezegd wel een beetje beangstigend, ik kan me nog niet goed voorstellen dat dit de toekomst is. Maar dat komt vooral doordat ik helemaal niet bekend was met dit soort dingen." Mevrouw Van Tillo was de enige die al wel ervaring had met de virtual reality-bril. "Ik heb het al wel eens vaker geprobeerd, toen stond ik tussen een kudde olifanten. Ik vind het een super leuke ervaring. Je kunt gewoon ineens een plek op de wereld ontdekken zonder op te staan."

Nieuwsgierig? U kunt een indruk krijgen in deze video (let op: u kunt het beeld zelf naar believen verschuiven):

Ook deze video geeft een aardige indruk:

  1. Fietse, ete, praote en luustere
    PREMIUM
    STREEKTAAL

    Fietse, ete, praote en luustere

    Het ei wat moeite gekost, mè dit jaer bin’k overtuugd geraekt van een twi-tal zâken, die ‘k lang anders zag. Saemen mee m’n vrouwe bin ik noe de gelukkige bezitter van een fiets mee ondersteuning. Lang docht ik, dâ zôies niks vô mien was, ik was er nie an toe zôgezeid. M’n vrouwe en de fietsenverkoper uut Disoek ebbe me over de streep haele. Joeng en oud kunne gewoon gebruuk maeke van de moderne mogelijkheden die d’r bin op fietsgebied. Je rie waerlijk mee vee plezier en je oeft d’r echt nie lui van t’oren. Ik wete, dâ iedere vergelieking mank haet, mè vroeger hienge mien ouwers nè Goes mee openbaer vervoer. Dat kan nog, mè ik gae mee d’n auto. Nie omda’k er an toe bin!