Volledig scherm
Het gebied tussen de A58 en de Trekdijk voorgrond is bestemd voor bedrijfsvestiging. © RUBEN OREEL

Verzet tegen bedrijventerrein bij Nieuw- en Sint Joosland groeit

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Het verzet tegen een bedrijventerrein aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland groeit. De Werkgroep Trekdijk uit de dorpsvereniging heeft op Facebook steun gekregen van twee groepen die hetzelfde doel nastreven: Tegen Bedrijventerrein Trekdijk en Houd De Trekdijk Groen.

Hans van Hal van de Werkgroep Trekdijk is blij met de initiatieven. ,,Wij stimuleren tegenacties. Die laten zien dat het verzet breed leeft.'' De Facebookgroepen hebben inmiddels elk enkele tientallen leden. Berichten op Facebook tegen het bedrijventerrein en voor behoud van een stuk open agrarisch land krijgen ook veel duimpjes omhoog.

Debat

De Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland houdt woensdag 7 maart een politiek debat in de kerk. Dat gaat over meer dan alleen het beoogde bedrijventerrein, maar dat zal vast het belangrijkste thema worden. Niet voor niets zijn behalve raadsleden uit Middelburg ook die uit Vlissingen uitgenodigd. 

De gemeenten ruziën namelijk over de behoefte aan nieuwe bedrijfsgrond op Walcheren. Middelburg vindt dat die vraag er wel is en stelt dat logistieke bedrijven zich alleen in Middelburg willen vestigen. Vlissingen is tegen het plan voor de Trekdijk omdat zij verderop aan de A58 bij Oost-Souburg zelf nog bedrijfsgrond braak heeft liggen.

In Nieuw- en Sint Joosland leeft de hoop dat zij een bondgenoot kunnen vinden in Vlissingen. ,,Daar zijn ze ook niet gelukkig met dit plan'', weet Van Hal. ,,Ik ben benieuwd of ze dat woensdag laten merken.''

Leefbaarheid van het dorp?

Een meerderheid van de gemeenteraad en van de partijen die meedoen aan de verkiezingen is nog altijd voor de aanleg van een bedrijventerrein. PvdA, CDA, VVD, SGP en ChristenUnie vrezen een miljoenenverlies als er niks gebeurt met het terrein. Bovendien verwachten zij een groei van de economie en werkgelegenheid. De tegenstanders - LPM, SP, D66 en GroenLinks - wijzen vooral op de leefbaarheid van het dorp. Ook de voorstanders hebben daar oog voor, al vertalen zij dat vooral in het beperken van de mogelijke overlast van een bedrijventerrein.

Het debat begint om 20.00 uur in de kerk aan het Kerkplein. Ook inwoners van omliggende wijken zijn uitgenodigd. Veel kinderen uit de Mortiere zitten in Nieuw- en Sint Joosland op school. De weg langs het beoogde bedrijventerrein is de toegangsweg naar het dorp en dus kan ook verzet uit de Mortiere welkom zijn voor de dorpelingen. Als dat tenminste bepalend is voor hun stem en de verkiezingsuitslag op 21 maart.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement