Volledig scherm
PREMIUM
Katharina Mertens en Gilbert Poortvliet gaan van manage De Eendracht een speciale groepsstalling maken waar paarden veel kunnen bewegen. © Dirk Jan Gjeltema

Veers stel begint vrije uitloopstal voor paarden in Vrouwenpolder: ‘Dit is de toekomst’

VROUWENPOLDER - Een vrije uitloopstal voor paarden. Met dat idee lopen Katharina Mertens (30) en Gilbert Poortvliet (32) uit Veere al lang rond. Met de koop van manege De Eendracht bij Vrouwenpolder kunnen ze hun droom voor een speciale groepsstalling realiseren. Mertens: ,,Dit is de toekomst. Dit is het beste voor de paarden.”

Het Veerse stel heeft plannen om de manege heel anders op te zetten. Minder paarden, maar veel meer ruimte voor de dieren zelf. ,,Met verschillende plaatsen waar de beesten kunnen drinken, eten, rollen, grazen en rennen.” Ze willen het 13,5 hectare grote terrein van de groepsstalling gebruiken om de dieren uit te dagen veel te bewegen door de voorzieningen te spreiden. Mertens: ,,Ze moeten dus lopen om te eten, om te drinken. Dat komt het welzijn van de dieren echt ten goede. We willen dat paarden een goed leven hebben als ze hier worden gestald. Niet onnodig lang op stal staan omdat de eigenaren te weinig tijd hebben om ze regelmatig te laten lopen. Paarden moeten bewegen, moeten samen kunnen optrekken. Het zijn van oorsprong toch kuddedieren die van de ene plaats naar de andere trekken.”