Volledig scherm

Veere verwijdert peukenbakken

VEERE - De gemeente Veere laat alle ‘peukenbakken’ weghalen. Reden: het logo van sponsor JTI dat er op prijkt. In 2016 al gaf het ministerie aan een dergelijke samenwerking met een tabaksproducent niet mag.

De zwerfpeukenactie is een idee van tabaksproducent JTI. In 2012 voegden Vlissingen en Veere zich bij de campagne, die naast schoonmaak van het strand ook de plaatsing van ‘peukenbakken’ omvat. 

JTI (Japan Tobacco International) betaalt in het kader van de Green Deal Schone Stranden mee, onder meer meer via ‘droppits’ voor sigarettenpeuken en vuilnisbakken, beide met het JTI -logo erop. En dat mag niet, zegt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In een brief aan JTI gaf het ministerie al in 2016 aan, dat samenwerking met de tabakslobby in (onder meer) publieksactiviteiten tegen het roken niet toegestaan is. 

Krijn Schramade, onderzoeksjournalist bij Onderzoeksredactie Tabak, concludeert  dat het JTI-logo nog altijd op peukenbakken prijkt. Vlissingen heeft het omstreden logo weggewerkt onder een stickervel. Veere niet. Voor verantwoordelijk wethouder René Molenaar van Veere een onaangename verrassing: ,,Ik dacht dat het allang geregeld was. Dit kan echt niet. Ik heb de Stichting Strandexploitatie Veere opdracht gegeven maandag de bakken weg te halen.” Het is de vraag of de bakken nog terugkeren. Molenaar ziet niets in de ‘stickeroplossing’ van Vlissingen en vervanging van de droppits kost geld. Woordvoerder Jacoliene van Weele van de stichting vermoedt dat de kwestie aan de aandacht ontsnapt is door personeelswisselingen. In april 2017 vertrok directeur Lukas Fransen, Van de Weele zelf trad pas in oktober aan als buitendienstcoördinator. ,,Ik wist dit niet."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Claverveld 2 wordt extra snel ontwikkeld wegens grote belangstelling van kopers
    PREMIUM

    Claverveld 2 wordt extra snel ontwikkeld wegens grote belangstel­ling van kopers

    VLISSINGEN - De belangstelling voor wonen in de nieuwe Vlissingse wijk Claverveld is zo groot dat het dagelijks bestuur versneld start met de uitwerking van het tweede en laatste deel. Potentiële kopers krijgen daarbij een heel belangrijke rol. Mede aan de hand van hun wensen bepaalt het college wat voor soort woningen daar komen, aldus wethouder John de Jonge. Hij hoopt dat voorjaar 2022 de eerste bewoners daar daadwerkelijk kunnen wonen.