Volledig scherm
© Thinkstock

Veere stuurt taxateurs naar alle campings en vakantieparken

VEERE - De gemeente Veere stuurt taxateurs naar alle recreatieterreinen om te kijken of gebouwen woningen te noemen zijn.

De taxateurs moeten voor alle campings en vakantieparken opnieuw bepalen wat de waarde van de opstallen is voor de Wet Onroerende Zaakbelasting. De WOZ-waarden moeten opnieuw worden vastgesteld door een uitspraak van de Hoge Raad. Die kan Veere veel geld gaan kosten.

De gemeente denkt volgend jaar tussen de vijftig- en honderdduizend euro minder aan onroerende zaakbelasting te innen omdat meer gebouwen op campings en vakantieparken als woonhuis moeten worden bestempeld. De Hoge Raad heeft in 2016 bepaald dat delen van recreatieterreinen soms als woningdeel moeten gelden. De onroerende zaakbelastingen kennen twee percentages voor de niet-woningen, voor eigendom en voor gebruik, en maar één voor de woningen, enkel voor eigendom. De gemeentewet bepaalt dat een gebouw als woning bestempeld wordt als bewoning voor zeventig procent het hoofddoel is. Het tarief voor woningen ligt zodoende lager dan bij gebouwen waarbij ook gebruikersbelasting moet worden betaald. Eerder werd de bepaling getoetst bij zorgcentra, verpleeg- en verzorgingstehuizen. Nu worden worden de recreatieterreinen aan een rechtelijke toetsing onderworpen.

De gemeente kan het 'verlies'aan ozb-opbrengst opvangen binnen de begroting van 2018. Het college wil dat nadeel nog niet verrekenen met hogere ozb-tarieven voor 2018. Als de nieuwe taxaties binnen zijn en de financiële gevolgen precies bekend worden, krijgt dat wel gevolgen voor de aanslagen die pandeigenaren krijgen in 2019.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement