Volledig scherm
Parkeren in Domburg © Dirk Jan Gjeltema

Veere scherpt regels voor parkeren door toeristen aan

DOMBURG - Om de parkeeroverlast in de Veerse dorpen en stadjes te beperken, moet iedereen die vanaf april kamers aanbiedt aan toeristen op eigen terrein voldoende parkeerruimte hebben. Daar moeten de auto’s van de gasten kunnen staan, aldus het dagelijks bestuur van de gemeente Veere. Wethouder Arie Schot benadrukt dat het gaat om mensen die starten met de verhuur.

Vorig jaar liet het college weten dat het de regels voor kamerverhuur ging aanscherpen. Wie daarmee begint, mag per woning twee kamers aan maximaal vijf mensen verhuren. Toen bepaalde het college ook dat iedereen er zelf voor moest zorgen dat auto’s van de gasten ergens op privéterrein konden parkeren. Dat ‘ergens’ wordt nu geschrapt omdat dat niet te controleren is. Het moet vanaf april bij de woning zijn. ,,Zodat we daadwerkelijk kunnen zien dat er voldoende parkeerplaatsen zijn”, aldus Schot.

Dat parkeerregime geldt nog niet voor mensen die al kamers verhuren aan toeristen. Voor hen is de gemeente nog aan het onderzoeken wat kan en wat haalbaar is. De Veerse fracties hebben tijdens een besloten overleg met het dagelijks gemeentebestuur duidelijk gemaakt dat het nieuwe beleid voor kamerverhuur niet tot een financiële slachtpartij mag leiden onder de verhuurders. Want vaak verhuren ze meer dan twee kamers. De politiek wil alle illegale kamerverhuur aan toeristen legaliseren. Juristen zoeken uit op welke manier dat haalbaar is zonder dat de gemeente te maken krijgt met een groot aantal rechtszaken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de nieuwe regeling in januari bekend zou worden gemaakt. Volgens de wethouder lukt dat niet en zijn er nog enkele extra maanden nodig.