Volledig scherm
Een Veerse minicamping. © Ruben Oreel

Veere laat quotum minicampings los

DOMBURG - De gemeente Veere kent vanaf nu geen maximum voor het aantal minicampings. De gemeenteraad ging donderdagavond unaniem akkoord met het loslaten van het quotum van 171 dat vele jaren van kracht was. De raad doet dat omdat vasthouden aan dat aantal juridisch tot grote problemen kan leiden. Want in dat geval kan Veere bij de rechter beschuldigd worden van discriminatie.

Dat loslaten houdt echter niet in dat iedereen nu een minicamping kan beginnen. De eisen die gelden voor de huidige bedrijven blijven van kracht. Dat houdt in dat iemand die zo’n minicamping wil opzetten om te beginnen een reëel agrarisch bedrijf moet hebben. En daarnaast moet de ondernemer nog aan een hoop eisen voldoen zoals het aanplanten van een stevige groenstrook met streekeigen planten rondom het bedrijf.

Wethouder Arie Schot beloofde dat hij jaarlijks de gemeenteraad informeert over het aantal aanvragen om een dergelijk bedrijf te beginnen. Hij wees er ook op dat sinds dat quotum van kracht is, het nog nooit voorkwam dat het aantal van 171 is gehaald. Hij is er dan ook van overtuigd dat het waardevolle Walcherse platteland niet verwoest zal worden door ongebreidelde groei van het aantal minicampings. Ook niet omdat de gemeente in de bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen criteria kan opnemen die ongewenste ontwikkelingen voorkomen.

Pieter Wisse (CDA) wees er ook op dat dankzij de minicampings het karakteristieke Walcherse landschap juist is behouden. ,,Anders hadden we te maken met schaalvergroting. Dan hadden de boerenbedrijven moeten uitbreiden om het hoofd boven water te houden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...
    PREMIUM
    Reportage

    Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...

    Het is stil in Zoutelande. Nog een paar weken en dan begint het weer, weet ondernemer Kees Bierens. Hij hoopt en verwacht dat weer een hoop toeristen naar de Walcherse kustplaats komen. ,,Blij dat ze hier komen”, zegt hij en verwijst daarmee naar de hit van Bløf en Geike Arnaert. Maar even verderop, in Veere... Stadsraadvoorzitter Jan Paul Loeff zegt enigszins gekscherend dat hij het liefst aan het begin van het stadje een toegangspoort plaatst om het aantal dagjesmensen flink te beperken. ,,Helaas kan dat niet.”