Volledig scherm
De koffers met de duurste merkmachines zijn van de planken van het magazijn van ZeeuwsWerk gehaald. © Adri Franke/ZeeuwsWerk

Veel gereedschap gestolen bij ZeeuwsWerk in Vlissingen - tientallen mensen tijdelijk zonder werk

VLISSINGEN - Tientallen zaag-, schaaf-. schroef-, schuur- en boormachines en zes speciale stofzuigers zijn in de nacht van woensdag op donderdag gestolen bij het Vlissingse arbeidsreïntegratiebedrijf ZeeuwsWerk. Voor tientallen mensen is nu nauwelijks werk voorhanden.

Bedrijfsleider Adri Franke van het Arbeids Trainings Centrum denkt dat de inbrekers precies wisten wat ze moesten hebben. ,,Ze hebben vooral exclusief gereedschap van het gerenommeerde merk Festool meegenomen. Onder meer specialistische cirkel- en afkortzagen.” De onverlaten wisten ook de alarminstallatie te vermijden door via een kantoor naar binnen te gaan en de spullen af te voeren via 'de dode hoek’ van de bewakingscamera's, meldt Franke.

De algemeen bedrijfsleider hoopt dat de politie de daders kan opsporen met behulp van beelden van bewakingscamera's van aanpalende bedrijven. Franke schat de schade van de gereedschapsdiefstal op zo'n 25 mille. ,,En dan is de schade door de inbraak - kapotte ramen, deuren en een hek - nog niet meegerekend.”

Relatiegeschenken

ZeeuwsWerk is niet alleen gedupeerd door het schadebedrag. Tientallen mensen die bij de organisatie leren om (weer) aan het arbeidsproces deel te nemen, kunnen nu waarschijnlijk vier tot zes weken nauwelijks aan het werk, vreest Franke. Hij heeft donderdagmorgen twee klassen van praktijkschool Het Bolwerk al moeten afbellen.

,,Zonder gereedschap kunnen die leerlingen niets doen. En ook andere medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen we even niet of nauwelijks laten werken.” Franke probeert donderdagmiddag bij collega-bedrijven en instanties tijdelijk gereedschap te lenen dan wel hulp te krijgen voor de uitvoering van opdrachten. ,,Ik kan enkele klussen afzeggen of ons excuseren dat we later leveren. Maar we moeten ook een groot aantal kistjes voor relatiegeschenken leveren. Die moeten natuurlijk wel voor de feestdagen klaar zijn.” 

Volledig scherm
Het hek bij ZeeuwsWerk is opengeknipt om de buit in een wagen te kunnen laden. © Adri Franke/ZeeuwsWerk

Achterstand op arbeidsmarkt

ZeeuwsWerk leert leerlingen van de praktijkschool en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt werkzaamheden die hen helpen op de reguliere arbeidsmarkt. Franke: ,,We leren mensen die een tijdje uit het arbeidsproces waren of er nog nooit aan hebben deelgenomen hoe ze in een baan kunnen functioneren. We leren ze niet alleen een vak, maar ook op tijd komen, samenwerken en andere benodigde vaardigheden.”

ZeeuwsWerk - dat samen met organisaties als Juvent en Respont in een pand aan de Poortersweg huist - is een zelfstandige organisatie, die met veel andere bedrijven, scholen en instanties samenwerkt.

Volledig scherm
Laatjes zijn lukraak uit kasten getrokken. © Adri Franke/ZeeuwsWerk
  1. ‘Ze vonden me altijd al jongensachtig’: Zeger vertelde zijn klas dat hij een transjongen is
    PREMIUM
    Video | Poll

    ‘Ze vonden me altijd al jongensach­tig’: Zeger vertelde zijn klas dat hij een transjon­gen is

    GOES – Paarse Vrijdag heeft het leven van Zeger Teunissen (15) uit Zierikzee veranderd. Twee jaar geleden hielp hij mee met activiteiten op zijn school, het Ostrea Lyceum in Goes. Toen nog als meisje. ,,Ik wilde andere leerlingen helpen, zodat ze zichzelf konden zijn. Na die dag had ik een gesprek met mijn moeder. Zij vroeg waarom ik nou zo graag wilde helpen. En toen viel het kwartje. Eigenlijk wilde ik mezelf kunnen zijn: ik ben een jongen. Dat was een beginpunt.”