Vera (links) en Sanne, beiden 6, vechten om de bal. Scheidsrechter Pim kijkt of het spel volgens de regels wordt gespeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Vera (links) en Sanne, beiden 6, vechten om de bal. Scheidsrechter Pim kijkt of het spel volgens de regels wordt gespeeld. © Dirk Jan Gjeltema

Vechtbal brengt Middelburgse schooljeugd in beweging, maakt ze weerbaar én judofan

MIDDELBURG - Judo is de meest ideale sport om lekker te stoeien. Om het nog leuker te maken, verzon judo-leraar Wim Geelhoed uit Oost-Souburg ruim een halve eeuw geleden vechtbal.

In sporthal De Kruitmolen werd zaterdag een vechtbaltoernooi gehouden als afsluiting van een Middelburgs sportproject dat er op is gericht de jeugd niet alleen in beweging te krijgen, maar ook (sociaal) weerbaar te maken. Judo is de ideale sport om kinderen tegelijkertijd spelenderwijs respect voor elkaar bij te brengen en pesten uit te bannen, verklaart projectleider Ruud Mesu zaterdag tijdens het toernooi, dat openstaat voor de leden van de judoschool en leerlingen van aan het project deelnemende basisscholen.   

Vechtbal maakt judo leuker

Vera en Sanne zal het worst zijn waar judo allemaal goed voor is. De twee 6-jarige meiden judoën allebei al een poosje bij sportschool Geelhoed, omdat ze het ‘leuk vinden om te doen’. Aan het grote toernooi meedoen, is helemaal prachtig en een potje vechtbal is nog leuker dan gewoon judo. Twee kemphanen omstrengelen een grote bal op het midden van de mat en moeten vervolgens de bal loswrikken uit de handen van de ander om het speeltuig op de mat van de ander te gooien of te drukken.